Kultura     | 19.12.2019. 13:30 |

Na FPN UNSA obilježeno 55 godina postojanja Odsjeka za sociologiju

FENA Hasan Selhanović

SARAJEVO, 19. decembra (FENA) - Na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu danas je održan skup - Pola stoljeća sociologije u Bosni i Hercegovini, povodom obilježavanja 55 godina postojanja Odsjeka za sociologiju. 

Odsjek je utemeljen u Sarajevu 19. novembra 1964. godine i predstavlja najstariji centar obrazovanja sociologa u Bosni i Hercegovini. U toku pedesetpetogodišnjeg postojanja Odsjek je uspješno profilirao naučno-istraživačku i naučno-nastavnu oblast sociologije i afirmirao sociologiju kao krunsku nauku o društvu, održavajući njen društveni i akademski status.

Šefica Odsjeka za sociologiju FPN UNSA Valida Repovac Nikšić kazala je da je obljetnica posvećena ozbiljnim temema koje su itekako akutalne u svakodnevnom životu.

Uvodno predavanje na skupu održao je prodekan za naučno-istraživački rad Fakulteta političkih nauka Mirza Emirhafizović o temi "Demografski izazovi savremenog bosanskohercegovačkog društva". Cilj predavanja bio je upoznati opću i stručnu javnost o savremenim demografskim trendovima u Bosni i Hercegovini kao pokazateljima društvenog konteksta, te njihove veze sa stanjem i perspektivama bosanskohercegovačkog društva općenito i položaja visokog obrazovanja, nauke i mladih posebno.

U drugom dijelu obilježavanja godišnjice prisutnima se obratio jedan od prvih profesora na tom odsjeku Božidar Sekulić, koji je govorio o dugoj istoriji postojanja Odjeka za sociologiju. On je prenio svoja iskustva i podsjetio se na neke lijepe trenutke u dugogodišnjoj profesorskoj karijeri.

Na skupu su predstavljeni savremeni trendovi u svjetskoj sociologiji i ono čime se danas sociolozi bave, poput sociologije siromaštva, sociologije globalizacije, sociologije kulture, o čemi je govorila profesorica Sarina Bakić. 

Na obilježavanju te značajne goodišnjice dodijeljene su zahvalnice laureatima, profesorima koji su učestvovali u radu Odsjeka za sociologiju, kao i porodicama i prijateljima profesora koji više nisu među živima.

Šefica Odsjeka za sociologiju FPN-a Valida Repovac Nikšić naglasila je da danas ima sve više studenata sa tog odjseka koji, zahvaljujući evropskim projektima, odlaze na studijske razmjene van BiH i provode na masteru jedan ili dva semestra na univerzitetima u Evropi. Također, na tom odsjeku ove godine se nalazi sedam sudenata sa univerziteta iz SAD-a, Grčke, Velike Britanije, Njemačke, Francuske, Italije i Srbije.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Bećirović razgovarao s dekanom i profesorima Fakulteta političkih nauka

Studenti FPN-a Sarajevo posjetili Specijalnu policijsku jedinicu FUP-a

Vajzović: Desila se digitalna transformacija društva

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana