Svijet     | 19.12.2019. 09:44 |

Indija-Policija privodi demonstrante zbog protesta protiv zakona o državljanstvu

FENA Internet

NEW DELHI, 19. decembra (FENA) - Policija u New Delhiju privela je desetke ljudi koji su protestirali protiv novog zakona o državljanstvu koji se smatra antimuslimanskim nakon što su se počeli okupljati ispred historijske Crvene palače u indijskoj prijestolnici New Delhiju. 

Pozivajući se na kršenje zakona i reda nakon nasilnih protesta protiv zakona tokom prošle sedmice, zvaničnici su rekli da su vlasti u četvrtak uvele zabrane okupljanja u dijelovima glavnog grada i dvije veće savezne države, javio je Reuters.

Policija u Utar Pradešu, sjevernoj državi koja je najnaseljenija u Indiji, također je uvela zabranu protesta. U južnoj državi Karnataka, čiji je glavni grad Bengaluru dom mnogih multinacionalnih tehnoloških kompanija, uvedena je zabrana do 21. decembra.

U New Delhiju su studenti, političari i aktivisti za prava pozvali na mirne demonstracije ispred Crvene palače protiv zakona koji je prije sedmicu dana usvojila hinduistička nacionalna vlada u zemlji.

Premijer Narendra Modi potvrdio je podršku zakonu koji predviđa davanje državljanstva ljudima iz manjinskih religija u susjednim muslimanskim zemljama - Afganistanu, Bangladešu i Pakistanu - koji su se u Indiju doselili prije 2015. godine.

- Ovdje smo da mirno protestiramo protiv ovog zakona - rekao je Mohammed Maz, demonstrant ispred Crvene palače, samo nekoliko minuta prije nego što će ga policija privesti.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Hrvatska: Ukrajinac (22) osumnjičen za ubojstvo sunarodnjaka u Slavonskom Brodu

Pokušavajući izbjeći privođenje skočio s prvog kata kuće i poginuo

Najveći svjetski izbori počeli u Indiji

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu