Bosna i Hercegovina     | 18.12.2019. 17:39 |

Potpisivanjem Ugovora o donaciji POEK tim FUCZ dobio dva psa za otkrivanje mina

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. decembra (FENA) - Potpredsjednica za operacije u Marshall Legacy Institute (MLI) Elise Becker posjetila je Federalnu upravu civilne zaštite (FUCZ) i u Sektoru za organizaciju deminiranja i uništavanja eksplozivnih sredstava FUCZ u Azićima službeno predala dva psa, donaciju ove organizacije.

Ovi psi (za otkrivanje eksploziva) novi su članovi POEK tima FUCZ. 

Becker se u ime MLI zahvalila FUCZ na adekvatnom tretmanu i brizi za pse, te udomljavanju pasa kod vodiča nakon "penzionisanja", saopćeno je iz FUCZ.

Becer i Solak su potvrdili da je ova dugogodišnja saradnja bila uspješna, te su izrazili želju da se nastavi sve dok BiH ne bude očišćena od mina.

FUCZ, osim ljudstva osposobljenog za operacije deminiranja i izvođenja složenih akcija zaštite i spašavanja, ima i devet pasa, i to četiri obučena za traženje mina i pet za potrage. Dva psa iz POEK tima su zbog starosti i dugogodišnjeg rada na poslovima deminiranja 'penzionisani', a timu su se pridružila dva nova psa, rase Belgijski ovčar Malinois, koji su obučeni za otkrivanje mina.

Belgijski ovčar Malinois je prvi belgijski ovčar prema kojem je utvrđen standard ove pasmine i koji je postao mjerilo za sve ostale belgijske ovčare. Psi su stari tri godine, zovu se Rio i Boa, a donacija su Marshall Legacy Institute (MLI) iz Washingtona (SAD) koji je do sada donirao više od 250 pasa za otkrivanje mina širom svijeta od čega je njih 46 donirano Bosni i Hercegovini. FUCZ je od ove organizacije do sada dobila deset pasa za otkrivanje mina.

MLI također podržava i druge projekte protivminskog djelovanja u BiH, kao što su projekti deminiranja, pomoći žrtvama mina i upozoravanja na mine – navodi se u saopćenju.

Ova donacija je realizirana putem ITF Enhancing Human Security a, osim pasa, uključuje i integracijski kurs za pse i vodiče i opremu za terenski rad i transport pasa.

Obuku je provodilo Udruženje Centar za obuku pasa za otkrivanje mina u BiH (MDDC). Oba tima (pas i vodič) uspješno su položili testiranje iz prvog pokušaja i akreditirani su u BH MAC-u za provođenje operacija humanitarnog deminiranja.

Prilikom posjete Elise Becker, potpredsjednice za operacije u Marshall Legacy Institute (MLI), izložena je i donirana oprema, a primopredaji pasa i potpisivanju Ugovora o donaciji, osim direktora FUCZ Fahrudina Solaka i njegovih saradnika, prisustvovao je i direktor MDDC Nermin Hadžimujagić i Amir Badžak, trener koji je provodio obuku vodiča i pasa.

Pas Aska, koju je donirao MLI, 2009. godine pridružila se POEK timu (psi za otkrivanje eksploziva) FUCZ, nažalost je preminula, a 2014. godine je zajedno sa vodičem proglašena najboljim deminerskim psom i dobitnica je prestižne nagrade “Tim pasa otkrivača godine 2014” za koju se natječu psi iz minskih ugroženih zemalja cijelog svijeta – navodi se u saopćenju FUCZ.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Šumski požar na lokalitetu Garački potok i dalje aktivan, vatrogasci na terenu

Kadribegović: Mine predstavljaju opasnost i nakon skoro 30 godina od završetka rata

Federalni štab civilne zaštite dodijelio priznanja za 53 kolektiva i pojedinca

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije