Bosna i Hercegovina     | 18.12.2019. 17:57 |

UG Vive Žene - Prekinuti šutnju o nasilju nad ženama i djevojčicama

FENA Saopćenje

TUZLA, 18. decembra (FENA) - Neophodno je da se kao društvo u cjelini više bavimo uzrocima ili prevencijom nasilja, a manje posljedicama, jedan je od zaključaka okruglog stola o temi "Prostor za razmjenu mišljenja i dijalog koji vode promjeni u društvu – promjena stereotipnih stavova i prekid šutnje o nasilju nad ženama i djevojčicama" koji je održan danas na Modracu.

Okrugli sto jedna je od aktivnosti realiziranih u okviru projekta "Povećanje razumijevanja i prihvatanje rodne ravnopravnosti u lokalnim zajednicama – put ka prevenciji nasilja nad ženama i djevojčicama" u periodu 2018-2019. godina kojeg implementira Udruženje građana Vive Žene u sklopu regionalnog projekta "Sprovođenje normi, mijenjanje stavova", koji finansira Evropska unija, a provodi UN Women.

Učesnici okruglog stola bili su profesionalci iz institucija koje su u kontaktu sa žrtvama nasilja, kao i predstavnici nevladinog sektora, odnosno članice udruženja žrtava rodno zasnovanog nasilja, a među ostalim govorile su Aida Mustačević Cipurković, koordinatorica projekta, Rejhana Dervišević, vijećnica u Gradskom vijeću Tuzla, Mevlida Mehanović, predsjednica Udruženja žena "Podrinjka" Skelani i Mirsada Tursunović, predsjednica Udruženja "Naš glas".

Učesnici su imali priliku pogledati video sa realiziranim aktivnostima u okviru projekta, kao i video poruke koje su poslale žrtve nasilja u porodici koje su se kroz aktivnost "Ženski lanac podrške" osnažile i odlučile da postanu javne govornice i edukatorice u borbi protiv nasilja nad ženama.

U sklopu projekta uspostavljeno je šest grupa i održano 60 radionica, deset za svaku grupu kroz pet susreta. Jedan od zaključaka je da je potrebno objavljivati analitičke tekstove o rodno utemeljenom nasilju te načinima prevencije i suzbijanja nasilja, te informirati o svim zakonskim izmjenama i rezultatima istraživanja o nasilju prema ženama, saopćeno je iz U.G. Vive Žene.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Izraelske snage ubile dvojicu Palestinaca na Zapadnoj obali

Hrvatska: Dvije maloljetnice tukle mladu djevojku, treća sve snimala

Šest Kenijaca ubijeno u napadu terorista al-Shahaba

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana