Svijet     | 18.12.2019. 15:36 |

Izrael prekida snabdijevanje strujom Zapadne obale zbog palestinskog duga

FENA Internet

JERUSALEM, 18. decembra  (FENA) – Izraelska državna kompanija za snabdijevanje električnom energijom u srijedu je saopćila da nastavlja s prekidima snabdijevanja strujom nekoliko gradova na okupiranoj Zapadnoj obali kako bi izvršila pritisak na palestinsku elektroenergetsku kompaniju da plati dug od, kako navode, 519 miliona dolara.  

Izraelska elektroenergetska korporacija (IEC) započela je od nedjelje sa svakodnevnim trosatnim prekidima snabdijevanja električnom energijom, saopćila je glsnogovornica, dodajući kako je kompanija „odlučna da prikupi dug, ali da vrši prekide snabdijevanja strujom na razuman i proporcionalan način“.  

Prekidi su doveli do nestanka električne energije u popodnevnim satima u  Ramallahu i Betlehemu, ugrožavajući oko 130.000 ljudi, saopćio je Hisham Omari, čelnik vodeće elektroenergetske kompanije na Zapadnoj obali.

- Kada nemate snabdijevanje strujom, nema ni života. Vi zaustavljate život, zaustavljate rad, osjetite zimsku hladnoću na tri sata - dodao je Omari, direktor Oblasne elektroenergetske kompanije Jerusalema (JDECO).

Palestinci na Zapadnoj obali, teritoriji koju je Izrael osvojio u Bliskoistočnom ratu 1967. godine, ovisni su u snabdijevanju strujom od izraelske elektroenergetske kompanije.

JDECO kupuje električnu energiju od IEC koju potom prodaje konačnim korisnicima na Zapadnoj obali, na kojoj Palestinske vlasti imaju limitiranu samoupravu u okviru prelaznog mirovnog sporazuma s Izraelom.

JDECO nema vlastitih elektrana i oslanja se na Izrael u 95 posto svog snabdijevanja strujom. Kompanija  kupuje ostatak struje od susjednog Jordana.

Omari je kazao da kompanija „pokušava dobiti kredit od 150 miliona šekela (43,25 miliona dolara) od palestinske banke kako bi joj pomogao da otplati dug“.

Dodao je da Palestinske vlasti pregovaraju s Izraelom o reprogramiranju otplate duga JDECO-a i ukidanju restrikcija struje.

Palestinci nastoje da umanje, kako je nazivaju, ovisnost o Izraelu u snabdijevanju električnom energijom kroz elektroenergetske projekte koje finansiraju državni i privatni sektori, i gradnjom vlastitih elektrana, prenosi Reuters.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

U izraelskom napadu ubijeno 38 osoba u blizini Alepa

ICJ naredio Izraelu da poduzme mjere na osiguranju pomoći za Palestince u Gazi

Broj ubijenih Palestinaca u Pojasu Gaze porastao na 32.552

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom