Bosna i Hercegovina     | 18.12.2019. 14:37 |

Sutra sjednica Doma naroda PFBiH, federalni budžet za 2020. na dnevnom redu

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 18. decembra (FENA) - Za sutra je zakazana redovna sjednica Doma naroda Federalnog parlamenta, dan kasnije po zasjedanju Predstavničkog doma na kojem je, među ostalim aktima, odobren Prijedlog budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za iduću godinu.

Za operativnost budžeta je potrebna i saglasnost Doma naroda, a dodatni uvjet je da ga oba nivoa prihvate u istom tekstu.

Budžet FBiH za iduću godinu predložila je Federalna vlada u skladu s budžetskim kalendarom, u iznosu  4.954.392.401 KM. U odnosu na 2019. godinu, to je iznos veći za 83 posto ili za 2,25 milijardi KM.

Osnovni razlog za ovo povećanje je integracija Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje u budžet FBiH, čiji finansijski plan za 2020. godinu iznosi oko 2,4 milijarde KM.

Izmjenama Zakona o trezoru, Zakona o doprinosima i Zakona o budžetima u Federaciji BiH, koje je danas odobrio Predstavnički dom, a sutra će, zajedno s budžetom, biti na dnevnom redu i Doma naroda, predviđeno je da Zavod PIO/MIO dobije status budžetskog korisnika.

Ako budžet i navedene zakone izglasa i Dom naroda, prihodi od uplata doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, od 1. januara će biti sastavni dio budžeta Federacije i uplate doprinosa po ovom osnovu će se vršiti na Jedinstveni račun Trezora Federacije BiH.

Iz toga proizlazi da će od 3. januara 2020. Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje postati i 'na papiru' budžetski korisnik, a prva penzija iz federalnog budžeta će biti isplaćena u februaru.

Prema najavi, redovna sjednica Doma naroda treba sutra da počne u 11.00 sati, a u međuvremenu je najavljeno i prethodno vanredno zasjedanje, čiji početak će biti u 10.30.

U dnevnom redu vanredne sjednice su predložene dvije odluke o zaduženju Federacije kod inozemnog kreditora radi realizacije Projekta rehabilitacije i modernizacije crpno-akumulacijske hidroelektrane Čapljina, kao i za stvaranje uvjeta poboljšanja energetske učinkovitosti u Kantonalnoj bolnici u Zenici.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Oprečne izjave delegata o toku i ishodu prekinute sjednice Doma naroda PSBiH (VIDEO)

Prekinuta sjednica Doma naroda PSBiH, Klub Bošnjaka protiv Prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH

Zbog prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH delegati iz Kluba Bošnjaka napustili sjednicu Doma naroda

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana