Bosna i Hercegovina     | 18.12.2019. 14:01 |

Prestavljene Smjernice za 'Izvještavanje o terorizmu i nasilnom ekstremizmu'

FENA Vanja Tolj

SARAJEVO, 18. decembra (FENA) - Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini i Misija OSCE-a u BiH predstavili su danas Smjernice za novinare "Izvještavanje o terorizmu i nasilnom ekstremizmu". 

 Smjernice predstavljaju novi set standarda za profesionalno izvještavanje i nastale su kao rezultat preporuka OSCE-ove konferencije iz septembra 2018. godine "Mediji i terorizam". 

Šefica Misije OSCE-a u BiH, ambasadorica Kathleen Kavalec, istaknula je na današnjoj konfereniji za medije da je ponosna na saradnju s Vijećem za štampu u BiH i pomoći koju OSCE pruža u promociji profesionalnog medijskog izvještavanja i ujedno borbe protiv govora mržnje i dezinformacija. 

- Na prošlogodišnjoj konferenciji Mediji i terorizam jedna od ključnih preporuka bila je razvijanje seta preciznih i jasnih smjernica za novinare, koje bi im pomogle da odovorno i profesionalno izvještavaju o nasilnom ekstremizmu i terorizmu, povezanim s poštivanjem ljudskih prava. Ovaj tim izvještavanja je izazov za medije ne samo u BiH već i u ostatku svijeta. Nerijetko senzacionalističko izvještavanje može dovesti do rasplamsavanja terorističke propagande i nasilja, te širenja straha i netolerancije - kazala je Kavalec i dodala da je sigurna da će Smjernice uveliko doprinjeti u sprječavanju ove pojave. 

OSCE će naredne godine u saradnji s Vijećem za štampu u BiH organizovati seminare i radionice s lokalnim novinarima na kojima će ih obučavati korištenju Smjernica u praksi. 

Direktorica programa Vijeća za štampu u BiH Ljiljana Zurovac podsjeća da je u septembru oko 40 novinara, urednika i medijskih eksperata iz svih medija u BiH, koji su pažljivo prošli kroz nacrt smjernica, dali komentare i sugestije, da bi dokument u praksi bio što prihvatljiviji.

- Vrijednost dokumenta je što proizilazi iz iskustva ovih ljudi, baziranog iz dnevnog izvještavanja o terorizmu i nasilnom ekstremizmu. Na žalost, u BiH je u posljednjim godinama bilo dosta takvih situacija. Novinar u takvim situacijama mora biti pažljiv, kako i šta da kaže, koje izvore da koristi, šta smije da otkrije u određenom trenutku i mnogim drugim dilemama u čemu će mu Smjernice pružiti dragocjenu pomoć - kazala je Zurovac. 

Smjernice će biti prezentirane medijima kroz brošuru koja je već dostupna na web stranicama Vijeća za štampu u BiH i OSCE-a, a sljedeće godine brošura će biti štampana i podijeljena novinarima na radionicama i seminarima.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Mediji - Izrael se suočava sa velikim strateškim porazom

Predstavljene Smjernice i Priručnik za izvještavanje o izborima (VIDEO)

Smjernice Misije OSCE-a u BiH: Sigurno skladištenje i rukovanje oružjem doprinose većoj sigurnosti

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana