Ekonomija     | 18.12.2019. 13:49 |

Najviše investicija u sektoru energetike i zdravstva RS-a

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 18. decembra (FENA) - Vlada Republike Srpske (RS) utvrdila je danas Prijedlog programa javnih investicija RS-a za period 2020-2022. godina, kojim su ugovorene investicije u iznosu 519 miliona KM.

Kao prioritetne potrebe bez obezbijeđenih izvora finansiranja iskazane su dodatne investicije u iznosu od 11,5 milijardi KM, saopćeno je danas sjednice entitetske vlade.

Analiza sektorske strukture investicija u implementaciji u periodu 2020-2022. godina prema resornoj nadležnosti za projekte pokazuje da je 88,81 posto investicija planirano u sektoru energetike i zdravstva, sektorima izbjeglica i raseljenih lica, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, zaštite životne sredine, te saobraćajne infrastrukture i unutrašnjih poslova.

Najveće učešće u finansiranju ugovorenih investicionih projekata u periodu 2020-2022. godina imaju ino sredstva, krediti i grantovi, u ukupnom iznosu od 266,1 miliona KM ili 51,27 posto, dok domaća sredstva po svim osnovama učestvuju u iznosu od 252,9 miliona KM ili 48,73 posto (budžetska sredstva, vlastita sredstva učesnika u realizaciji projekata, domaći krediti).

Od prioritetnih investicija bez obezbijeđenih izvora finansiranja najzahtjevniji projekti su iz oblasti saobraćaja i veza, ukupno 6,9 milijardi KM ili 59,54 posto i energetike i rudarstva, ukupno 4,2 milijarde KM ili 36,38 posto.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Sjednica Predstavničkog doma PFBiH još uvijek traje, razmatra se sigurnosna situacija u FBiH

Nastavljena deseta redovna sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta

Grmoja: Most i DP bez Možemo i SDSS-a imaju dovoljno ruku za novu hrvatsku vladu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta