Bosna i Hercegovina     | 18.12.2019. 12:55 |

Osmanović: Očekujemo da HDZ BiH predloži kandidata za predsjednika FBiH

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 18. decembra (FENA) - Predsjedavajući Kluba poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednik SDA Adil Osmanović izjavio je danas da je, nakon sjednice stranačkog Predsjedništva, ta stranka pozvala Hrvatsku demokratsku zajednicu BiH da izađe s prijedlogom kandidata za predsjednika Federacije BiH.

- Očekujemo da napravi taj korak, jer nije dobro praviti veliku vremensku razliku između formiranja Vijeća ministara BiH, a da Vlada Federacije BiH ostane na čekanju. Očekujemo da HDZ napravi taj iskorak, da predloži kandidata za predsjednika Federacije BiH, a SDA i Demokratska fronta će predložiti kandidate za potpredsjednike FBiH iz bošnjačkog i srpskog naroda - naveo je Osmanović.

Kada je u pitanju Vlada FBiH, kazao je da je Stranka demokratske akcije izašla s prijedlogom da se Ministarstvo kulture i sporta i Ministarstvo za obrazovanje spoje u jedno ministarstvo, a da se u Vladi FBiH formira novo ministarstvo - ministarstvo za porodicu i mlade.

Smatramo, dodao je on, da je neophodno da takvo ministarstvo postoji u Vladi FBiH, s obzirom na to koliko ima posla i obaveza u tom sektoru.

- Što se tiče Izbornog zakona BiH, mislim da treba biti realan. Ono što je predložio HDZ BiH, još smo daleko u pogledu postizanja konačnog rješenja. SDA se zalaže za to da se implementiraju presude, kako Međunarodnog suda za ljudska prava, tako i domaćih sudova. Ali nećemo praviti korak unazad, da pravimo neke etničke nove izborne jedinice itd. Smatramo da treba naći rješenja koja će napraviti korak u pravcu demokratskih standarda koji danas vrijede u EU - istaknuo je Osmanović.

U vezi sa rješenjem za Grad Mostar, odgovorio je da ekspertske grupe i pravnici u SDA rade na tome da se ponudi kvalitetno rješenje za Mostar.

- Sjedili su sa ekspertima iz HDZ-a BiH. Mi smo mišljenja da treba razdvojiti Izborni zakon i pitanje Grada Mostara. Očigledno je da HDZ za sada želi da to zajedno razmatra. Jako je teško očekivati da će se naći rješenje, kad znamo koje prevelike zahtjeve HDZ postavlja kad je u pitanju Izborni zakon - kazao je Osmanović.

Mi ćemo nastojati, dodao je on, da se odvoji pitanje Grada Mostara od Izbornog zakona „da bismo kroz institucije, prije svega Federalni parlament, iznašli najbolje rješenje kada je u pitanju Grad Mostar“.

- S naše strane spremni smo u tom pravcu da to uradimo, da ne bi došli dotle da nam to rješava Centralna izborna komisija ili neko drugi - naveo je Osmanović. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Čović: Pravna država ne može zaživjeti dok nam netko nameće rješenja

Nikšić: Za Izborni zakon Trojka nastoji pronaći rješenje prihvatljivo za sve

SDA - Krajnje je vrijeme da Dodik bude zaustavljen

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo