Bosna i Hercegovina     | 18.12.2019. 12:55 |

Partije na vlasti u RS za godinu dana ispunile 12 predizbornih obećanja

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 18. decembra (FENA) - Pet partija koje su formirale vlast na nivou Republike Srpske (SNSD, DNS, SPRS, NDP i Ujedinjena Srpska) u prvoj godini svog mandata ispunile su 12 obećanja od ukupno 222 koja su dali uoči općih izbora 2018.

Tri obećanja su ispunjena sa zakašnjenjem, pokazali su rezultati monitoringa ispunjenosti predizbornih obećanja partija na vlasti u RS koje provodi inicijativa “Istinomjer”.

Osim toga Vlada RS započela je rad na ispunjavanju 99 obećanja, u progresu je ispunjavanje njih 17, prekršeno je jedno, a u slučaju pet obećanja zaustavljen je rad na njihovom ispunjavanju.

Kako su saopćili, najviše obećanja dao je DNS (70), dok su najmanje konkretnih obećanja imali u Ujedinjenoj Srpskoj, tako da “Istinomjer” prati tek šet obećanja ove partije.

Najviše obećanja “Istinomjer” je evidentirao u oblasti ekonomije, njih 97, a nakon prve godine mandata Vlade RS u ovoj oblasti ispunjena su samo tri.

Ocjenu "nije započeto“ dobila su 32 obećanja, dok je rad na ispunjavanju započet u slučaju 52 obećanja.

“Istinomjer” je pet obećanja u ovoj oblasti ocijenio kao "zaustavljena“, dok je jedno ocijenjeno kao prekršeno. Ispunjena su obećanja o gradnji mosta u Čelincu koji je pušten u promet u julu 2019. godine, obećanje o izgradnji elektrofiltera u TE Ugljevik, te obećanje o izgradnji nove gondole na Jahorini.  

Od obećanja na čijem ispunjavanju je započet rad mogu se izdvojiti projekti cestovne infrastrukture na Koridoru Vc, kao i brza cesta i autoput Sarajevo – Beograd. Također, provođene su aktivnosti na izgradnji ceste do Mrakovice, izgradnji graničnog prelaza u Novom Gradu, ali i na obećanim infrastrukturnim projektima u Banjoj Luci. Među pet obećanja koja je “Istinomjer” ocijenio kao zaustavljena su mahom obećanja o gradnji hidroenergetskih objekata poput HE “Buk bijela”, HE “Mrsovo” i HE “Krupa”.

-Nakon godinu dana može se zaključiti da su se partije na vlasti u RS bavile polovinom datih obećanja, ali tek 13 posto datih obećanja ima veliku vjerovatnoću da će biti ispunjena do kraja mandata, a njih 45 posto srednju vjerovatnoću. S druge strane, zabrinjava činjenica da su samo dvije partije (DNS, NDP) u sastavu Vlade RS dostavile svoj izborni program i javno ga predstavile na svojim web stranicama - naveli su iz "Istinomjera".

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Lendo: Obilježavanjem 9. januara vlast RS-a slavi najteža krivična djela

U Republici Srpskoj u novembru 31.945 turista, najviše noćenja turista iz Hrvatske

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom