Kultura     | 17.12.2019. 18:34 |

Predstavljena knjiga 'Korporativna komunikacija' autora Nine Ćorića

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 17. decembra (FENA) - Knjiga "Korporativna komunikacija" autora Nine Ćorića predstavljena je danas na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

O knjizi su govorili akademik Muris Čičić, rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić, profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Nenad Brkić te docent na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu Vuk Vučetić.

Knjiga je strukturirana tako da njezin sadržaj prikazuje proces korporativne komunikacije u četiri cjeline. U prvoj cjelini analiziraju se različiti pristupi određenju korporativne komunikacije, pojašnjava se njezina važnost i funkcija, kao i model upravljanja njome.

S obzirom na njezinu interdisciplinarnost, u drugoj se cjelini daju teorijske osnove pojedinih znanstvenih disciplina čije poznavanje predstavlja kontekst za razumijevanje korporativne komunikacije. Treća cjelina obrađuje set aktivnosti koje čine menadžersku, marketinšku i komunikaciju odnosa s javnošću kao sastavnice korporativne komunikacije. Četvrta cjelina obrađuje ishode tih aktivnosti: korporativnu kulturu, korporativni identitet, korporativni imidž, korporativnu reputaciju i korporativni brend.

Autor knjige Nino Ćorić kazao je kako je ovom knjigom čitacima pokušao približiti proces korporativne komunikacije.

- Korporativno promatram u kontekstu latinske riječi "corpus", što znači tijelo, što znači cjelina komunikacija je jednina te temeljom Heraklitove sve je jedno. Znači različite organizacijske komunikacije se spajaju u jednu - rekao je Ćorić.

Ćorić je istaknuo kako je ova knjiga jedna od prvih u jugoistočnoj Europi koja se bavi navedenom tematikom.

On je rekao da je riječ o udžbeniku, ali da će je moći koristiti i praktičari odnosa s javnošću, marketinške komunikacije i organizacije srodnih disciplina.

Rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić smatra da je malo knjiga koje se bave korporativnom komunikacijom, a koje su na neki način u sebi sublimirale i marketing i menadžment i komunikaciju.

- Profesor Ćorić u svojoj knjizi nudi modele komuniciranja u suvremenim korporacijama  i to je nešto što ovu knjigu čini vrlo važnom. Ne samo s pozicije znanosti, nego i pozicije njezine upotrebe u samim korporacijama i organizacijama – naveo je rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić.

On je također naglasio da se kroz ovu knjigu može dobiti cjelokupni uvid u složeni proces komunikacije unutar organizacija.

- Knjiga profesora Ćorića popunjava veliku prazninu unutar bosankohercegovačkog i regionalnog područja znanosti o komunikaciji - ocijenio je Tomić.

Profesor Vuk Vučetić kazao je da je knjiga "Korporativna komunikacija" svojevrsna poruka, jer ona poručuje da vrijeme korporativnog komuniciranja i njegovog promišljanja dolazi u BiH.

- Knjiga predstavlja sjajan doprinos ne samo akademskom miljeu, već i svima onima koji se bave komunikacijom - zaključio je Vučetić.

Izdavač knjige je Synopsis Sarajevo/Zagreb.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Na PR Days Mostariensis predstavljena knjiga 'Korporativna komunikacija' (VIDEO)

Knjiga Nine Ćorića 'Korporativna komunikacija' predstavljena u Beogradu

Nino Ćorić u Ljubuškom predstavio 'Korporativnu komunikaciju'

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'