Bosna i Hercegovina     | 17.12.2019. 18:16 |

Ekonomsko-socijalno vijeće podržalo Prijedlog budžeta KS za 2020. godinu

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 17. decembra (FENA) - Ekonomsko-socijalno vijeće za područje Kantona Sarajevo (ESVKS) danas je na sjednici razmatralo više pitanja iz domena misije socijalnih partnera, s fokusom na Prijedlog budžeta KS za 2020. godinu i Prijedlog zakona o izvršenju budžeta KS za narednu godinu.

Referirajući se na ključne karakteristike budžeta, ministar finansija KS-a Amel Kovačević izjavio je uoči sjednice ESV-a kako Prijedlog budžeta KS-a za 2020. godinu 'donosi' gotovo 500 miliona KM investicija u različite projekte koji su u funkciji rješavanja ključnih problema s kojima se suočavaju građani Kantona.

Kako je istaknuo to se, prije svega, odnosi na rekonstrikciju i sanaciju javnog gradskog prijevoza, odnosno GRAS-a i modernizaciju prateće infrastrukture, uključujući izgradnju saobraćajnih komunikacija poput prve, druge, devete i dvanaeste transferzale, te podrazumjeva stvaranje pretpostavki za čist grad i viši kvalitet života putem jačanja sigurnosnog sistema i ekoloških projekata.

Kovačević nadalje navodi, kako isti set mjera podrazumjeva unapređenje kvaliteta javnih usluga u KS-u u oblasti obrazovanja i zdravstva, a iz perspektive poslodavaca "značajno je da KS, prvi u državi, ukida parafiskalni namet, koji se zove 'općekorisna funkcija šume', a što znači da budžet 'preuzima' obavezu da se brine o upravljanju šuma iz postojećih sredstava“.

Ocijenio je kako se radi o veoma kvalitetnom budžetu koji će pokrenuti investicione cikluse u KS-u, uključujući i druge biznise te stvaranje novih radnih mjesta, odnosno rješavanje problema građana KS-a.

Kantonalni ministar finansija je, istovremeno, podsjetio da je u odnosu na Nacrt budžeta za 2020. bilo manjih korekcija do kojih se došlo putem javne rasprave, a koje će biti prezentirane na sjednici Skupštine KS 26. decembra na kojoj bi osim budžeta za narednu trebao biti usvojen i rebalans Budžeta KS za 2019. godinu, što se, kako navodi, "dešava prvi put i rezultat je agilnog upravljanja u tom segmentu".    

Važnost dviju tačaka dnevnog reda koje se odnose na budžet KS-a potcrtao je i predsjednik ESV-a KS Franjo Rener, koji je podsjetio kako je 21. decembar krajnji rok do kojeg bi Vlada KS trebala da odgovori na primjedbe i sugestije do kojih se dođe u sklopu javne rasprave.

Kazao je kako se u skladu s ranijim zaključkom,  ESV obavezao da će o budžetu raspravljati nakasnije u formi nacrta, prije nego što 'ode' na Skupštinu KS, navodeći da je danas prilika da članovi ESV-a iz prve ruke budu informirani od resornog ministra o rezultatima javne rasprave, budući da ovo vijeće nije dobilo spomenuti nacrt budžeta KS-a za narednu godinu.

Rener je dodao kako je na dnevnom redu sjednice i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o privremenom korišćenju javnih površina na području KS ("Službene novine KS", br: 20/04, 26/12 – Ispravka i 24/15), a što se odnosi na stvaranje zakonskog osnova za izgradnju/otvaranje punionica za električna vozila.

Radi se o izmjenama koje je inicirala Privredna komora FBiH, uz sugestiju da se to pitanje riješava u skraćenoj proceduri i u koordinaciji s jednicama lokalne uprave.

Predsjednik Skupštine Udruženja poslodavaca Nijaz Skenderagić kazao je kako je fokus poslodavaca na transparentnosti grantova, te poštivanju struke i određenih programa.

Ono što je, po njegovim riječima, posebno aktuelno iz perspektive poslodavaca jeste dio koji se tiče poticaja privredi/biznisu.

Skenderagić smatra da u tom pogledu treba osigurati puno više prostora da se firme koje donose novu vrijednost u KS-u na stimulativan način ohrabre i ojačaju.    

Podsjetimo, zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo usvojili su 19. novembra Nacrt budžeta za 2020. godinu koji iznosi 971.375.034 KM, nakon čega slijedi javna rasprava, te sjednica Skupštine KS, zakazana za 26. decembar.  

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Priopćenje za javnost HNS-a BiH

Sjednica Predsjedništva HNS-a BiH u petak u Mostaru

Danas sjednica Vlade Federacije BiH povodom prve godine rada u ovom mandatu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu