Bosna i Hercegovina     | 17.12.2019. 14:00 |

Crnadak se susreo s veleposlanikom Argentine u BiH Cernadasom

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. decembra (FENA) - Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao se danas s veleposlanikom Argentine za Bosnu i Hercegovinu sa sjedištem u Budimpešti Maximilianom Gregoriom Cernadasom.

Na sastanku se razgovaralo o odnosima BiH i Argentine, unapređenju suradnje te aktualnoj političkoj situaciji u našoj zemlji i Argentini. Naglašeno je da su odnosi dvije zemlje prijateljski i bez otvorenih pitanja.

Ministar Crnadak upoznao je veleposlanika Cernadasa s aktualnom političkom situacijom u Bosni i Hercegovini te procesu formiranja vlasti. Naglasio je da je glavni vanjskopolitički prioritet BiH članstvo u Europskoj uniji te podsjetio da se Bosna i Hercegovina u potpunosti zalaže za trajni mir, stabilnost i prosperitet regije. Izrazio je uvjerenje da BiH i Argentina imaju mogućnost za unapređenje suradnje, kako na političkom, tako i na ekonomskom planu, posebice kada je riječ o turizmu.

Veleposlanik Cernadas izvijestio je ministra Crnatka o argentinskim predsjedničkim izborima održanim u listopadu ove godine. Izrazio je nadu da će uslijediti poboljšanje odnosa Argentine i europskih zemalja, osobito nakon potpisivanja trgovinskog sporazuma Europske unije i Mercosura, koji čine Argentina, Brazil, Paragvaj i Urugvaj. 

Sugovornici su složili da bi otvaranje diplomatsko-konzularnog predstavništva BiH u Južnoj Americi doprinijelo daljnjem unapređenju političkih i ekonomskih odnosa BiH i Argentine, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVPBiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Novoimenovani ambasador Pakistana uručio kopije akreditivnih pisama

Webinar o povećanju vidljivosti ekonomske diplomatije MVP-a BiH i promovisanju mogućnosti ulaganja

Ministar Konaković primio u nastupnu posjetu ambasadora Kraljevine Bahrein za BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta