Kultura     | 17.12.2019. 13:04 |

Skup o unapređenju kvaliteta života djece i omladine s posebnim potrebama

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 17. decembra (FENA) – Javna ustanova Centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama Zeničko-dobojskog kantona domaćin je jednodnevne naučne konferencije pod nazivom "Unapređenje kvalitete života djece i mladih s posebnim potrebama", koju u Zenici organiziraju u saradnji sa Udrugom kineziologa Grada Zenice.

Ovaj skup je, kako je napomenula projektna menadžerica Centra Meldina Ugarak, priprema za međunarodnu konferenciju, koju planiraju održati u martu iduće godine.

-Želimo potaknuti da stručnjaci koji rade s djecom, koji su s njima u direktnom kontaktu, da se što više baziraju na istraživanja te da pokušaju izaći iz forme teorije, koju su stekli tokom svog obrazovanja ili kroz rad s tom djecom. Ne možemo se više baviti tradicionalnim pristupom rješavanja poteškoća kod djece, nego moramo uvoditi asistivnu tehnologiju, koja može pomoći djeci sa cerebralnom paralizom ili težim oblicima - smatra Ugarak.

Ona navodi da su prošle godine imali više od 1.000 djece i odraslih s posebnim potrebama, koji su u određenim periodima direktno radila s njihovim terapeutima, a trenutno imamo 442 korisnika.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi ZDK Spahija Kozlić najavio je kako su spremni učiniti sve da bi takvoj djeci i njihovim roditeljima omogućili laške stjecanje znanja i samim tim osposobljavanje za samostalni život.

- Zaključci sa ove konferencije trebali bi pomoći nama u ministarstvu, da možemo primijeniti neke od nalaza sa ove konferencije. Postoji potreba za asistentima u nastavi, istina da za to treba u budžetu osigurati značajna sredstva, ali nastojat ćemo da, zajedno s ovom javnom ustanovom, iznađemo model saradnje koji će unaprijediti ovu oblast - najavio je ministar Kozlić.

Na području ZDK-a ima oko 400 djece kojima je potrebna pomoć asistenata u nastavi. Ministarstvo i Vlada ZDK, najavljuje Kozlić, nastojat će osigurati dodatna sredstva za nove asistente, a na raspolaganju su JU Centar za djecu i odrasle s posebnim potrebama ZDK za osiguranje sredstava iz međunarodnih fondova.  

Tešanjska firma AS-kom, kako ističe ekonomistica Aida Hodžić, unazad dvije godine bavi se i prodajom asistivne, logopetske senzorske opreme koja je namijenjena za djecu s poteškoćama u razvoju, ali koja se može koristiti i s drugom djecom u odgojno-obrazovnim ustanovama.

-Ovi uređaji pomažu u svakodnevnom životu te djece, da bi brže usvajali znanja. Što se tiče 'senzornih soba', ali i druge opreme, najbolje je opremljen sarajevski Zavod “Mjedenica”, dok u Zeničko-dobojskom kantonu slični centri i nisu baš najbolje opremljeni. Međutim, u Zenici imamo jedan centar koji ima 'senzornu sobu' pa djeca imaju pristup tome - kaže Hodžić.

Studentica tuzlanskog Edukacijsko-rehabiltacijskog fakulteta iz Tuzle Emina Hodžić, kako je kazala, na skupu u Zenici predstavlja svoj fakultet, koji obrazuje stručnjake na svoja tri odsjeka: Logopedija i audiologija, Specijalna edukacija i rehabilitacija te Poremećaj u ponašanju.

-Nadamo se da će ova literature koju su napisali naši profesori i koju smo danas prezentirali, koristiti u praktičnom radu svim edukatorima. Naša su iskustva u tom pogledu jako dobra. Praksu i vježbe obavljamo u Univerzitetsko-kliničkom centru, vrtićima i školama - ističe Hodžić.

Na konferenciji sudjeluju i studenti iz Mostara i Travnika.

(FENA) L. A.

ZDK

Vezane vijesti

Đaci u ZDK trenutno na proljetnom odmoru, preporuka da nenastavne dane imaju i za Bajram

Ramazanska čestitka premijera Pivića i predsjedavajućeg Huskića

Isak otvorio matematičko takmičenje za učenike iz Zeničko-dobojskog kantona

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo