Ekonomija     | 17.12.2019. 12:00 |

Slovenska središnja banka snižava procjenu rasta BDP-a ove i sljedeće godine

FENA Agencije

LJUBLJANA, 17. prosinca (FENA) - Slovenska središnja banka smanjila je prognozu rasta nacionalnog BDP-a za ovu i sljedeću godinu, ali uz naglasak da je on i dalje iznad prosjeka u gospodarstvima eurozone.

Prema novoj analizi makroekonomskih kretanja koja je objavljena u utorak, slovensko gospodarstvo na kraju ove godine zabilježit će godišnji rast od 2,6 posto, što je manje od 3,2 postotnog rasta iz zadnje analize.

Rast slovenskog BDP-a za iduću godinu s prijašnje ocjene od 2,9 posto snižava na 2,7 posto, a na sličnoj bi razini trebao ostati i u 2021. i 2022. godini, prenosi Hina.

Europska komisija prošli je mjesec ocijenila da će slovenski BDP ove godine porasti za 2,6 posto, dok će u 2021. i 2022. godini godišnji rast biti smanjen na 2,5 posto.

Glavni generator rasta slovenskog gospodarstva ostaju "solidan rast izvoza" i domaća potrošnja, prenosi Hina navode slovenske središnje banke.

Rast gospodarske aktivnosti do kraja 2022. i dalje će biti iznad one u eurozoni, s kumulativnim rastom od 10 posto, čime se hvata korak s najrazvijenijim državama Europske monetarne unije, navodi slovenska središnja banka.

Procjena je da će se inflacija u tom razdoblju kretati na godišnjoj razini od oko dva posto te da glavni rizik u pogledu najavljenog ekonomskog rasta ostaju izazovi u međunarodnom okruženju, od protekcionističkih mjera u međunarodnoj trgovini do volatilnosti vezanih uz geopolitičke prilike u zemljama proizvođačima nafte.

Središnja banka navodi da je u odnosu na početak godine došlo do znatnijeg usporavanja gospodarskog rasta, ali da je on i dalje stabilan, iako zaoštrene prilike u globalnoj ekonomiji traju duže od očekivanja, no da znakova za brži globalni rast nema na vidiku.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Trgovinski deficit FBiH u januaru 2022. godine 327.063.000 KM

Grad Zenica zbog duga za kamatu blokirao rudnik, za 15. januar zakazan štrajk

U Federaciji BiH u prošloj godini izdana 51 okolišna dozvola

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'