Bosna i Hercegovina     | 17.12.2019. 10:32 |

Počela vanredna sjednica Predstavničkog doma PFBiH

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 17. decembra (FENA) - Počela je vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, sazvana zbog hitnosti akata najavljenih za dnevni red.

Ti akti su Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o novčanim podrškama u poljoprivredi te izmjene finansijskog plana Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2019. godinu.

Nakon završetka vanredne, danas treba da počne i redovna sjednica Predstavničkog doma u čijem je najavljenom redu i Prijedlog budžeta Federacije za 2020. godinu.

Prijedlog budžeta utvrdila je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine i predložila ga Parlamentu po hitnom postupku.

Uz napomenu da je pripremljen u skladu s budžetskim kalendarom, Vlada je navela da je planirani ukupni budžetski iznos 4.954.392.401 KM i da je gotovo dvostruko veći nego u 2019. godini. Glavni razlog za ovo povećanje je integrisanje Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje u status budžetskog korisnika, navedeno je.

Parlamentarno tijelo, Odbor za ekonomsku i finansijsku politiku, na jučerašnjoj sjednici je, osim budžeta, razmotrio i dao saglasnost za donošenje izmjena tri akta - Zakona o trezoru, Zakona o doprinosima i Zakona o budžetima u Federaciji BiH čijim će stupanjem na snagu Fond PIO/MIO izgubiti status vanbudžetskog fonda, odnosno dobiti status budžetskog korisnika.

- To podrazumijeva da će prihodi od uplata doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, koji su prihodi ovoga zavoda, od 1. januara 2020. biti sastavni dio budžeta Federacije i uplate doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje će se vršiti na Jedinstveni račun Trezora Federacije BiH - obrazložio je jučer članovima Odbora pomoćnik federalne ministrice finansija Alija Aljović.

Uz navedene akte, u najavljenom dnevnom redu današnje redovne sjednice Predstavničkog doma je i Prijedlog zakona o izvršenju budžeta FBiH, a po Aljovićevim riječima, tu je unesena novina pri definiranju prioriteta u isplati budžetskih rashoda s Jedinstvenog računa Trezora FBiH na način da je "isplata penzija drugi prioritet, odmah nakon servisiranja unutrašnjeg i vanjskog duga“.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

PSBiH - Poslanici nisu usvojili zaključke Kluba SNSD-a

PSBIH - Poslanici o predloženim zaključcima Kluba SNSD-a

Predstavnički dom PSBiH - Poslanici raspravljaju o političkoj situaciji u institucijama BiH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana