Bosna i Hercegovina     | 17.12.2019. 10:15 |

FHMZ - Jutros bolji kvalitet zraka

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. decembra (FENA) - Kvalitet zraka na najvećem broju mjernih mjesta jučer je bio opasno narušen visokim koncentracijama prašine (PM čestice), ali jutros u 8.00 sati opća slika je bolja, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Nivo koncentracija zagađujućih materija je niži od jučerašnjih prosjeka na većini mjernih mjesta – iako su i dalje relativno visoki. Međutim, na stanicama Sarajevo Otoka, Ilijaš, Lukavac, Skver Tuzla i Vranduk Zenica koncentracije prašine u zraku su gotovo nepromijenjene u odnosu na jučerašnji dan.

Danas se očekuje sličan scenario jučerašnjem i do kraja dana se očekuju ponovo visoke koncentracije zagađujućih materija na gotovo svim mjernim mjestima.

Povoljniji meteorološki uslovi sa aspekta kvaliteta zraka se očekuju u četvrtak na cijelom području Bosne i Hercegovine.

U Zenici, Živinicama i Lukavcu jučer su mjerene vrlo visoke koncentracije sumpordioksida, u Visokom su ponovo bile visoke i koncentracije sumporvodika, a u dijelovima Sarajeva i visokim koncentracijama azotnih oksida (prvi puta u ovoj sezoni). 

Na stanicama Ivan-sedlo, Bjelave Sarajevo, Vijećnica Sarajevo i Goražde nije bilo prekoračenja graničnih vrijednosti zagađujućih materija. Na svim ostalim stanicama jeste.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Zrak jutros relativno čist osim na području Tuzlanskog kantona

Značajno poboljšanje kvaliteta zraka

FHMZ - I danas umjereno visoke koncentracije polutanata u zraku

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana