Svijet     | 16.12.2019. 17:51 |

Zovko moderatorica na konferenciji EPP-a o međukulturalnom i vjerskom dijalogu

FENA Saopćenje

STRASBOURG, 16. prosinca (FENA) - Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko sudjelovala je na XXII. godišnjoj konferenciji o međukulturalnom i vjerskom dijalogu u organizaciji EPP Grupe pod naslovom „Ljudsko bratstvo za mir u svijetu i suživot“.

Glavna tema Konferencije bila je Deklaracija koju su u veljači ove godine u Abu Dhabiju, Ujedinjeni Arapski Emirati, potpisali papa Franjo i veliki imam džamije Al-Azhar, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Europske pučke stranke.

Zovko je, kako se navodi, imala privilegiju otvoriti raspravu o glavnim izazovima i novim inicijativama za jačanje međureligijskih odnosa, u koju se uključilo nekoliko visokopozicioniranih sudionika, kao što su Riay Tatary Bakry, predsjednik Španjolskog islamskog odbora i imam madridski, Fr. Michael O’Sullivan, apostolski vikar Južne Arabije, Timo Aytaç Güzelmansur, ravnatelj Centra za kršćansko-muslimanski susret i dokumentaciju i rabin Avi Tawil, ravnatelj Europskog centra židovskih zajednica.

Zastupnica Zovko naglasila je kako bi Deklaraciju pape Franje i velikog imama džamije Al-Azhar trebalo iskoristiti za poboljšanje položaja manjina u svijetu, koje su žrtve progona zbog njihovog vjerovanja, kao i za osnaživanje izgradnje mira i pomirbe. Pozvala je Europsku službu za vanjsko djelovanje da Deklaraciju uključi u komunikacijsku strategiju za treće zemlje u okviru svog javnog diplomatskog djelovanja, kako bi produbila razumijevanje, toleranciju i poštovanje vjerskih manjina i slobodu vjere i uvjerenja.

Zovko je još od prošlog mandata aktivna članica Međukulturalnog i vjerskog dijaloga Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP). Organizirala je i predvodila posjet izaslanstva Europskog parlamenta Bosni i Hercegovini, čiji je cilj bio ohrabriti dijalog između vjerskih zajednica, kako bi se olakšali politički kompromisi u zemlji. Zovko je također bila iza prvog posjeta vjerskih vođa iz Azerbajdžana Europskom parlamentu, te je inicirala izložbu o obnovi tri vjerska objekta u Bosni i Hercegovini: katoličkog samostana na Plehanu, džamije Ferhadija u Banjoj Luci i pravoslavne crkve u Mostaru, stoji u priopćenju.

 

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

U Sarajevu konferencija o razvoju sektora vodnih usluga u BiH

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

MO i OSBiH domaćini NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu