Ekonomija     | 16.12.2019. 18:21 |

LiNK: Koordinacijom svih razina vlasti do ubrzanja procesa EU integracija

FENA Saopćenje

MOSTAR, 16. prosinca (FENA) - Okrugli stol na temu "Koordinacija rada ministarstava i aktera koji rade na razvoju poduzetništva u procesu EU integracija" održan je u ponedjeljak u organizaciji Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK i Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta.

 Okrugli stol organiziran je s ciljem analize mehanizama koordinacije i suradnje federalnih i županijskih ministarstava nadležnih za razvoj gospodarstva i poduzetništva, priopćili su iz LiNK-a.

 Pomoćnik federalnog ministra razvoja, poduzetništva i obrta Zdravko Čerović u uvodnom obraćanju na okruglom stolu naglasio je važnost efikasnih mehanizama koordinacije između svih razina vlasti, s ciljem pružanja što kvalitetnijih odgovora Europskoj uniji te ubrzanja procesa EU integracija.

 Predsjednik Udruženja LiNK Tomislav Majić istaknuo je kako je Udruženje LiNK u proteklom razdoblju provelo niz aktivnosti s ciljem ubrzanja socio-ekonomskih reformi većim uključivanjem u proces EU integracija i podsjetio na provedenu analizu Poglavlja 20 EU Upitnika "Poduzetništvo i industrijske politike", koja je predstavljena nadležnim institucijama u FBiH i RS.

 "Današnji okrugli stol organiziran je u skladu s drugim ključnim prioritetom koji je Bosni i Hercegovini postavila Europska unija, kao odgovor na zahtjev za stjecanje kandidacijskog statusa, a koji glasi: 'Osigurati rezultate u radu na svim razinama mehanizama koordinacije, kada je riječ o EU integracijama'", istaknuo je Majić.

 Dodao je kako su na okruglom stolu predstavljene ključne informacije o uspostavi i primjeni Odluke o sustavu koordinacije procesa EU integracija BiH.

 "Kroz diskusiju su analizirane i usuglašene mogućnosti i ključni prioriteti za unapređenje suradnje i unapređenje administrativnih kapaciteta na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini, a sve s ciljem ubrzanja socio-ekonomskih reformi", kazao je.

 Predstavljena su i ključna pitanja Europske unije u okviru Poglavlja 20, te analiza odgovora nadležnih ministarstava te su predložene mjere unapređenja poslovnog okruženja kroz brži i efikasniji pristup informacijama, ujednačavanje sustava u županijama i entitetima te uspostavu Sustava za procjenu trenutnih potreba MSP po pitanju unapređenja vještina, što je prioritet EU za 2019./2020. godinu.

 Na okruglom stolu su sudjelovali predstavnici Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, Federalnog ministarstva trgovine, predstavnici županijskih ministarstava (HNŽ, SBŽ, ZHŽ) te predstavnici obrtničkih komora, razvojnih agencija i nevladinih organizacija. 

 Događaj je organiziran u okviru projekta "Ubrzanje socio-ekonomskih reformi većim uključivanjem u proces EU integracija", koji financira Veleposlanstvo Kraljevine Nizozemske u okviru programa MATRA, navodi se u priopćenju LiNK-a. 

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Mostarski sajam: Okrugli stol na temu 'Herzegovina Cycle Cool Tours'

Ministrica Bošnjak posjetila Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar

U Mostaru otvoren počasni konzulat Republike Rumunjske

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana