Bosna i Hercegovina     | 16.12.2019. 15:20 |

FUP - U operativnoj akciji kodnog naziva 'Memori' uhapšeno pet osoba

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. decembra (FENA) - U sklopu operativne akcije kodnog naziva "Memori" slobode je lišeno pet osoba, koje se sumnjiče za krivična djela - udruživanje radi činjenja krivičnog djela u vezi sa zloupotrebom položaja ili ovlaštenja, saopćeno je iz Federalne uprave policije (FUP).

Policijski službenici ove agencije danas su pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo počeli realizaciju operativne akcije "Memori" na području Tuzlanskog, Sarajevskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona.

U sklopu tih aktivnosti, a po naredbama Općinskog suda u Sarajevu, vrše se pretresi na 11 lokacija koje na području spomenutih kantona koriste osumnjičeni inicijala J.M. (1967.), S.J. (1978.), S.N. (1987.), M.Š. (1991.), Š.B.(1986.) i M.K.D. (1989.), a koji se sumnjiče za spomenuta krivična djela.

Osoba J.M. se sumnjiči da je od jula 2017.godine do danas, organizovao grupu ljudi u sklopu Udruženja „Bosanski muzej sjećanja“ u okviru kojeg djeluju Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida u Sarajevu i Mostaru, a u namjeri da sebi i drugima pribave protupravnu imovinsku korist, na način da su tokom navedenog perioda kontinuirano vršili prodaju krivotvorenih karta, a da su novac od njihove prodaje zadržvali za sebe, što je protivno članu 4. Zakona o udruženima i fondacijama FBiH,  znajući da se sav prihod od prodaje ulaznica mora položiti na račun udruženja i koristiti za ostvarivanje njihovih ciljeva.

Prilikom pretresa pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa spomenutim krivičnim djelima, a koji su traženi naredbom Suda i bit će korišteni kao dokaz u krivičnom postupku.

Nakon lišenja slobode, osumnjičene osobe će biti kriminalistički obrađene u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te će u zakonskom roku biti predane uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Aktivnosti na realizaciji ove operativne akcije se nastavljaju, saopćeno je iz FUP-a.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Isak podržao KK 'Leopard' i polaganje za viša karate zvanja u Zavidovićima

Delegacija Ureda za unutrašnje poslove turske ambasade posjetila FUP

U Sarajevu uhapšene dvije osobe zbog prometa drogom, te posjedovanja vatrenog oružja i municije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo