Svijet     | 16.12.2019. 14:36 |

Tvorac penzione reforme u Francuskoj Jean-Paul Delevoye podnio ostavku

FENA Internet

PARIZ, 16. decembra (FENA) - Visoki komesar francuske vlade za penzije Jean-Paul Delevoye podnio je ostavku u ponedjeljak nakon što su lokalni mediji izvijestili da on nije javno objavio dužnosti koje je obavljao paralelno s pozicijom u vladi.

Ostavka dolazi u ključnom momentu za predsjednika Emmanuela Macrona, čija je vlada u sporu sa sindikatima koji su intenzivirali proteste dok vlada ne povuče svoj prijedlog o penzionoj reformi.

Francusko predsjedništvo navodi u saopćenju da je prihvatilo ostavku Delevoyea.

- Predsjednik pozdravlja njegovu ličnu predanost i njegov rad na penzionoj reformi. Njegovo povlačenje omogućava pojašnjenje situacije - navodi se u saopćenju.

Pritisci su jačali za njegovom ostavkom u proteklim sedmicama zbog mogućeg sukoba interesa nakon što on nije objavio svojih 13 pozicija, uključujući i položaj dobrovoljnog administratora za obuku u osiguravajućem zavodu, sektoru koji bi mogao imati koristi od penzione reforme.

Delevoye je kazao kako je pogriješio što nije objavio položaje. Nekoliko ministara u nedjelju ga je branilo, navodeći da je on djelovao s dobrim namjerama.

Njegova ostavka gubitak je za Macrona, ne samo zbog toga što je on ključna ličnost penzione reforme, nego i zbog toga što je također bio jedan od njegovih najodanijih saveznika i jedan od nekolicine s iskustvom rada u vladi, prenosi Reuters.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Macron razgovarao s Netanyahuom i Sisijem o izbjegavanju eskalacije sukoba na Bliskom istoku

Nikšić s francuskim i njemačkim parlamentarcima - EU neće ostaviti BiH samu na putu integracija (VIDEO)

Nikšić s francuskim i njemačkim parlamentarcima - EU neće ostaviti BiH samu na putu integracija

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije