Bosna i Hercegovina     | 16.12.2019. 14:22 |

HRW - Isključenje BiH iz Vijeća Evrope zadnja mjera za odbijanje izmjena ustava

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 16. decembra (FENA) - Isključenje BiH iz Vijeća Evrope zbog odbijanja da izmjeni diskriminatorne odredbe Ustava bila bi posljednja mjera a članice VE bi radije da utječu na BiH da provede izmjene kroz pritiske i uvjeravanja, istaknuto je na panelu koji je danas u Sarajevu organizovao Human Rights Watch.

Clive Baldwin, pravni savjetnik za Human Rights Watch i bivši advokat Jakoba Fincija, naveo je da je Bosna i Hercegovina sposobna da provede presudu u slučaju Sejdić i Finci protiv BiH i izmjeni ustav, što je i obećala da će učiniti kad je postala članica Vijeća Evrope.

- U stvarnosti, implementacija presude bi zavisila od pritisaka izvana, od evropskih zemalja i SAD-a, kao i od pritisaka iz same Bosne i Hercegovine - rekao je Baldwin.

Dodao je da bi pred BiH trebalo postaviti rok, moguće i za 25. godišnjicu Dejtonskog sporazuma, do kada treba izvršiti manje ili veće izmjene ustava. 

Azra Zornić podsjetila je da je i po njenoj tužbi protiv BiH Evropski sud za ljudska prava presudio da mora doći do izmjene ustava, ali da nema političke volje za bilo kakve promjene po tom pitanju.

Istakla je da je vrlo jednostavno usvojiti amandman na Ustav u Parlamentarnoj skupštini BiH, ali da tamo sjede ljudi iz tri vladajuće stranke kojima nikako nije u interesu građanski ustav.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Mileijeva vlada gasi agenciju za borbu protiv diskriminacije

HRW - Izraelska vlada koristi izgladnjivanje civila u Gazi kao metodu ratovanja

Human Rights Watch optužuje Peking za zatvaranje i uništavanje džamija

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'