Svijet     | 16.12.2019. 13:53 |

Washington ne pristaje na rokove Sjeverne Koreje u diplomatskim naporima

FENA Internet

SEOUL, 16. decembra (FENA) - Visoki američki diplomata izjavio je u ponedjeljak da Washington neće prihvatiti rok do kraja godine koji je postavila Sjeverna Koreja da ponudi ustupke u zakočenim nuklearnim pregovorima, i zatražio je od Pyongyanga da se odmah vrati za pregovarački sto.

-Po tom pitanju, bit ću apsolutno jasan: Sjedinjenim Državama ne postavljaju se rokovi. Potpuno smo svjesni snažnog potencijala Sjeverne Koreje da izvede veliku provokaciju u danima koji su pred nama. Treba se istaknuti da bi takva akcija bila krajnje kontraproduktivna za ostvarenje trajnog mira na Korejskom poluotoku - izjavio je novinarima Stephen Biegun, specijalni američki izaslanik za Sjevernu Koreju.

Bieglun, koji je u Seulu na razgovorima s južnokorejskim zvaničnicima, pozvao je Sjevernu Koreju da se pridruži razgovorima.

- Dopustite da direktno poručim našim kolegama u Sjevernoj Koreji: Vrijeme je da odradite svoj dio posla. Dopustite da ovo privedemo kraju. Mi smo tu. I vi znate kako da dođete do nas - kazao je.

Bieglun je kasnije održao sastanke s južnokorejskim predsjednikom Moon Jae-inom i ministrom za ujedinjenje Kim Yeon-chulom, ključnim čovjekom Seula za bavljenje Sjevernom Korejom.

Tokom posjete predsjedničkoj Plavoj kući, Bieglun je izjavio da Trumpova administracija neće odustati od napora na traženju diplomatskog napretka sa Sjevernom Korejom, ali nije to dodatno pojašnjavao, prenosi Associated Press. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Sjedinjene Države uložile veto na rezoluciju UN-a o palestinskoj državnosti

Trump poručio Dudi da je "u potpunosti iza Poljske"

Thomas-Greenfield: Punopravno palestinsko članstrvo u UN-u neće pomoći dvodržavnom rješenju

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'