Kultura     | 16.12.2019. 14:27 |

U Školi primijenjenih umjetnosti kostimi Narodnog pozorišta Sarajevo (VIDEO)

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 16. decembra (FENA) - Galerija Srednje škole primijenjenih umjetnosti Sarajevo kalendarsku izlagačku sezonu završava izložbom kostima Narodnog pozorišta Sarajevo, koji će biti izloženi do 27. decembra.  

Radi se o 40 kostima (20 ženskih i 20 muških) iz predstava baleta, opere i drame koji su godinama čuvani u garderobama Pozorišta. Tako je na izložbi moguće vidjeti kostime iz predstava kao što su 'Derviš i smrt', 'Hasanaginica', 'Turandot', 'Bal pod maskama', Labudovo jezero', 'Tvrđava'.  

Voditelj Galerije, profesor u Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti Boris Čistopoljski ističe u izjavi novinarima da u toj srednjoj školi djeluje smjer tekstila i tekstilnog dizajna, a izložba je prilika da prvenstveno učenici vide izbliza kostime sarajevskog Narodnog pozorišta. Istaknuo je da je tako ranije bila upriličena, među ostalim, i izložba plakata i lutaka iz Pozorišta mladih.

Modna dizajnerica i koreografkinja Amna Kunovac Zekić radi predstave u Narodnom pozorištu Sarajevo, uglavnom balete. To je, kaže, kompleksan posao. Mora se surađivati s timom kreativnih ljudi. Nakon što joj bude predočena ideja, kreće u proces (osmišljava koncept, odabire materijale, slijede probe) i ide se prema cilju a to je premijera.    

- Balet je najkompliciraniji za odabir materijala, prvenstveno zbog pokreta koji ništa ne smije sputavati. Kostim mora biti udoban, prilagođen tijelu. Biramo uglavnom laganije tkanine, efektne na sceni ali i funkcionalne - naglasila je. Kaže da je teže raditi klasičan kostim (koji ima mnogo detalja i mora dočarati vrijeme o kojem se radi u određenoj predstavi) nego moderniji kostim.

Izložba je realizirana u suradnji s Narodnim pozorištem Sarajevo i svojevrsno je sjećanje na kostimografkinju Amelu Vilić koja je preminula 2009. godine. Među izloženima je i nekoliko kostima koje je radila.  

Pogledajte http://fena.ba/video/3806

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/15kjL0QW-9ZI3datXYkxXtxfwZBCSheIJ?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Na sceni NPS u subotu praizvedba predstave 'Jedan je Muhammad Ali' u režiji Dine Mustafića

Dan otvorenih vrata u Narodnom pozorištu Sarajevo povodom 1. novembra, Međunarodnog dana baleta

Balet Fest Sarajevo od 19. do 29. septembra - Iskustvo uživanja u umjetnosti baleta i plesa

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije