Svijet     | 16.12.2019. 14:19 |

Nepoznati počinitelji otvorili grob naciste Heydrichea

FENA Internet

BERLIN, 16. decembra (FENA) - Berlinska policija pokušava otkriti ko je otvorio neobilježeni grob bivšeg oficira SS-a Reinharda Heydricha, naciste najvišeg ranga kojeg su 1942. ubili češki partizani.

Zaposlenik na tzv. Groblju invalida u centru Berlinu otkrio je da je grob otvoren u četvrtak. Nijedna kost nije uklonjena, saopćila je lokalna policija u ponedjeljak.

Heydrich je bio ključni organizator masovnog ubistva evropskih Židova u vrijeme nacističke Njemačke. Predsjedavao je konferencijom Wannsee u januaru 1942. godine na kojoj je planirano Hitlerovo genocidno "Konačno rješenje".

Bilo kakvo diranje groba može biti procesuirano prema njemačkom zakonu protiv "skrnjavljenja grobnih mjesta", piše BBC.

Savezničke okupacijske snage na kraju Drugog svjetskog rata odredile su da se grobovi istaknutih nacista ne trebaju obilježavati, kako bi spriječili nacističke simpatizere da ih pretvore u svetišta.

Smatra se da je onaj ko je dirao Heydrichov grob imao tajne informacije o njegovoj lokaciji.

Sličan incident se dogodio na berlinskom groblju Nikolaj 2000. godine, kada je ljevičarska grupa otvorila, za što su tada tvrdili, da je grob Horsta Wessela, nacističkog vojnika jurišnih trupa ubijenog 1930. godine, koji je pretvoren u mučenika i odlikovan nacističkom počašću.

Grupa je tvrdila da je bacila Wesselovu lobanju u rijeku Spree, ali policija je to negirala, navodeći da je grob bio onaj Wesselovog oca i da nisu uklonjene kosti.

Heydrich, koji je bio poznat po nadimku "Mesar", bio je na čelu Glavnog ureda za sigurnost Trećeg Reicha pod vođstvom SS-ovca Heinricha Himmlera. Adolf Hitler zvao je Heydricha "čovjek željeznog srca".

Vladao je Bohemijom i Moravskom do maja 1942. godine, kada su češki partizani napali njegovu limuzinu, pri čemu je zadobio povrede od kojih je kasnije podlegao.

U znak odmazde, nacisti su uništili selo Lidice, ubivši sve muškarce i adolescente i deportujući žene i djecu u koncentracione logore.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

U Njemačkoj počinje suđenje stogodišnjaku, čuvaru u nacističkom logoru

Nacistički suveniri vrijedni tri miliona eura pronađeni u kući pedofila u Brazilu

Rusija zatvorila Lenjinov grob na Crvenom trgu iz straha od širenja koronavirusa

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu