Bosna i Hercegovina     | 16.12.2019. 11:15 |

Memorandum o razumijevanju između ombudsmana BiH i Srbije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. decembra (FENA) - Ombudsmani Bosne i Hercegovine Ljubinko Mitrović, Jasminka Džumhur i Nives Jukić i zaštitnik građana Srbije (ombudsman) Zoran Pašalić potpisali su danas u Beogradu Memorandum o razumijevanju između dviju institucija.

Cilj potpisivanja Memoranduma jeste stvaranje organizacionih uslova za saradnju u oblasti zaštite prava građana, postupanja po žalbama i drugim aktivnostima koje se odnose na zadatke i svrhe rada spomenutih institucija, te doprinos zaštiti ljudskih prava i sloboda.

Memorandomom se uspostavlja okvir za razvoj partnerske saradnje strana potpisnica kroz razne vidove aktivnosti i pomoći u promociji i zaštiti ljudskih prava i sloboda građana, kao i za razmjenu informacija i međusobne konsultacije u realizaciji projekata i programa, organizovanja uzajamnih posjeta, stažiranja, obuka, radionica, te drugih aktivnosti.

Istovremeno, predviđeno je da će se saradnja zasnivati na principima partnerstva, transparentnosti, odgovornosti, zajedničkog planiranja i usklađivanja aktivnosti, obostranog interesa, međusobnog informisanja i autonomnosti dviju strana, saopćeno je iz Institucije Ombudsmana za ljudska prava BiH.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

EU izmijenila pregovarački okvir sa Srbijom, obuhvaćene obveze iz Ohridskog sporazuma

Hrvatski MVEP uputio Srbiji prosvjednu notu zbog fizičkog napada na hrvatske državljane

Srbija: Pritvor jednom od osumnjičenih za napad na četvoricu državljana Hrvatske

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!