Svijet     | 15.12.2019. 18:07 |

Policija ispalila suzavac na učesnike protesta u New Delhiju

FENA Internet

NEW DELHI, 15. decembra (FENA) - Policija u Indiji ispalila je suzavac kako bi rastjerala hiljade učesnika nasilnih demonstracija koji su u nedjelju zapalili nekoliko vozila u New Delhiju, petog dana protesta koji su izbili širom zemlje protiv novog zakona o državljanstvu donesenog 11. decembra.

Premijer Indije Narendra Modi’s najavio je da će novi vladin zakon spasiti pripadnike manjina kao što su Hindusi i kršćani od progona u susjednim državama (Bangladeš, Pakistan i Afganistan) nudeći im put do indijskog državljanstva.

No kritičari kažu da zakon, koji ne tretira i muslimane na isti način zapravo donosi slabljenje sekularnih temelja države, javio je Reuters.

Učesnici protesta u nedjelju palili su autobuse i automobile, a pola kilometra dug put na kojem su se okupili zatrpan je staklom, kamenjem, razbijenim komadima cigle i prevrnutim motociklima.

- Oko 4.000 ljudi bilo je danas na protestima. Policija je učinila sve kako bi ih rastjerala kada su počeli paliti autobuse - kazao je viši policijski službenik iz te regije Chinmoy Biswal.

Policija je kasnije upadala i u obližnji kampus Univerziteta Jamia Milia Islamia, gdje su mnogi učesnici protesta pobjegli, ali je tu ispaljen suzavac, prenosi Reuters, neke studente su izveli dok je neke policija zadržala.

Mnogi studenti tog univerziteta od petka učestvuju u protestima protiv novog zakona, kada je policija prvi put upotrijebila suzavac te ih rastjerala.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Indijska policija ubila 13 moističkih pobunjenika

Indijske opozicione stranke protestiraju protiv hapšenja istaknutog lidera pred izbore

Šef ukrajinske diplomatije Kuleba u posjeti Indiji radi podrške ukrajinskom mirovnom planu

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana