Bosna i Hercegovina     | 14.12.2019. 13:25 |

Na Bjelašnici izvedena vježba spašavanja sa skijaškog šestorosjeda

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. decembra (FENA) - U pripremama za predstojeću skijašku sezonu, Gorska služba spašavanja (GSS), Stanica Sarajevo, na planini Bjelašnici je izvela tehničku vježbu spašavanja s vertikalnog transporta skijaša, saopćila je ta stanica.

Vježba je izvedena na na lokalitetu Heliodroma kao zoni odgovornosti (stub iznad Vučije jame do izlazne stanice) GSS-a, Stanice Sarajevo, po elaboratu o spašavanja u slučaju zastoja šestorosjedne žičare na Bjelašnici.

Ovakve viježbe se provode s ciljem uhodavanja timova i usklađivanja opreme za spašavanje sa žičara, a prateći svjetske standarde u toj vrsti spašavanja.

Vježba je uključila sve aktivne članove Gorske službe spašavanja, Stanice Sarajevo, koji će i ovu godinu provesti kao dežurni tim na Bjalašnici i Igmanu.

Predsezonska vježba spašavanja s vertikalnog transporta je sastavni dio dobre saradnje koju Gorska služba spašavanja, Stanica Sarajevo, ima s firmom ZOI 84, kao i sastavni dio ugovora o tehničko-poslovnoj saradnji između ovih dviju organizacija.  

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Komšić: Nadlijetanje aviona nije spriječilo genocid u Srebrenici, pa neće ni obilježavanje 9. januara

Bosna i Hercegovina domaćin američkim lovcima F-16 i obuci JTAC timova

Kod Dubrovnika spašen još jedan kajakaš, traga se za dvojicom

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana