Bosna i Hercegovina     | 14.12.2019. 11:03 |

Lagumdžija govorio o potrebi za većim prisustvom SAD-a na zapadnom Balkanu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. decembra (FENA) - Zlatko Lagumdžija, jedan od uvodničara na Forumu "Balkan na raskrsnici i budućnost Evroatlantskih integracija", govorio je o razlozima zbog kojih je u interesu glavnih evroatlantskih faktora potrebna aktivnija uloga SAD-a na zapadnom Balkanu.

Form su organizirali Nizami Ganđavi Međunarodni Centar (NGIC) i Nacionalni Komitet za Američku Spoljnu Politiku u New Yorku, saopćeno je iz Fondacije društva zajedničkih vrijednosti.

- Nepravda EU prema Sjevernoj Makedoniji i islamofobični nastupi prema Bosni i Hercegovini koji dolaze iz susjedstva i šire se iz nekih evropskih centara, urušavaju kredibilitet EU u regionu. Time se samo dodatno amnestiraju domaći lideri u Bosni i Hercegovini od njihove evidentne odgovornosti za bezperspektivnost i sve veći odlazak ljudi iz zemlje. Euroatlantska opredjeljenost građana BiH je uprkos svemu neupitna, ali za svaki zastoj na tom putu odgovornost imaju domaći ali i međunarodni akteri - istakao je Lagumdžija.

Na skupu je konstatovano da je neophodno veće prisustvo integrativnih i progresivnih aktera iz regiona u SAD kako bi se pospješilo aktivnije američko angažiranje na zapadnom Balkanu.  

Na poziv Keri Kenedi, Lagumdžija je učestvovao u aktivnostima na godišnjoj dodjeli nagrade Robert F. Kenedi (RFK) za ljudska prava  i tom prilikom se susreo i razgovarao s ovogodišnjom dobitnicom RFK nagrade i predsjednicom američkog Kongresa Nensi Pelosi.

To je bila prilika da se predsjednica Pelosi upozna s potrebom za većim američkim prisustvom na zapadnom Balkanu a posebno za jačanje bosanskohercegovačke državnosti kao društva zajedničkih vrijednosti na ubrzanju Euroatlantskih integracija.

Keri Kenedi je iskazala posebno zadovoljstvo što se privode kraju aktivnosti u okviru kojih će RFK HR Fondacija iduće godine otpočeti svoje prisustvo u Bosni i Hecegovini kroz saradanju s Fondacijom drštva zajedničkih vrijednosti Sarajevo na zajedničkom projektu obrazovanja za ljudska prava, saopćeno je iz ove fondacije.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Kina upozorila SAD da ne gaze njene 'crvene linije'

Američki Senat odobrio zakon kojim bi TikTok mogao biti zabranjen u Americi

Američki Senat odobrio paket pomoći od 95 milijardi dolara za Ukrajinu, Izrael i Tajvan

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu