Bosna i Hercegovina     | 13.12.2019. 19:36 |

Sindikat djelatnika MUP-a HBŽ-a odgodio štrajk

FENA Mario Loncar

LIVNO, 13. prosinca (FENA) - Štrajkački odbor Sindikata djelatnika MUP-a u Hercegbosanske županije (HBŽ) donio je odluku o prolongiranju štrajka do ispunjenja zakonskih uvjeta za njegovo održavanje.

Po riječima predsjednika Sindikata MUP-a HBŽ-a Dražena Mišića, odluka o prolongiranju štrajka donesena je jer županijski ministar unutarnjih poslova Darinko Mihaljević nije potpisao Sporazum o poslovima koji se neće prekidati za vrijeme trajanja štrajka.

Sindikat je prošloga tjedna s menadžmentom MUP-a HBŽ-a postigao dogovor o poslovima koji se neće prekidati za vrijeme trajanja štrajka, ali je ministar Mihaljević odbio potpisati ga uz obrazloženje da bi sigurnost građana bila ugrožena ako bi on stupio na snagu.

- Bili smo prisiljeni donijeti ovu odluku kako se naš štrajk ne bi prikazao kao nezakonit. S obzirom da je dosadašnje djelovanje Sindikata bilo u skladu sa svim zakonskim i podzakonskim aktima, odlučeno je da tako bude i dalje te je štrajk odgođen - kazao je Mišić.

Dodao je kako odbijanje ministra Mihaljević da potpiše Sporazum o poslovima koji se neće prekidati za vrijeme štrajka, klasični primjer opstrukcije i sprečavanja sindikalnog djelovanja.

Sindikat je tijekom dana poslao dopis resornom ministru u kome se traži ponovni sastanka kako bi se utvrdili policijski poslovi koji se neće prekidati za vrijeme trajanja štrajka.

Mišić je istaknu kako Sindikat ne odustaje od štrajka i svojih zahtjeva, a to je prvenstveno primjena Odluke o utvrđivanju platnih razreda i koeficijenata za plaće policijskih službenika i državnih službenika i namještenika MUP-a HBŽ.

Što se tiče navoda ministra Mihaljeviće da je u protekle dvije godine policijska plaća u HBŽ-u porasla za 14 posto te da je Vlada HBŽ-a predvidjela novo petpostotno povećanje u 2020. godini, Mišić je kazao kako su ti podaci točni.

No, istaknuo je da se prije toga plaća nije povećavala od 2008. godine, a da je odluku o petpostotnom povećanju u sljedećoj godini Vlada HBŽ-a donijela svojevoljno mimo svih zakonskih propisa.

- Mi cijelo vrijeme u pregovorima nismo tražili povećanje plaća u nekim iznosima - pet, sedam ili deset posto, već nam je na prvom mjestu bilo poštivanje i primjena Odluke o utvrđivanju platnih razreda i koeficijenata za plaće policijskih službenika i državnih službenika i namještenika - kazao je Mišić te dodao kako bi policijske plaće u sljedećoj godini trebale rasti za 9,94 posto ako bi se Vlada HBŽ-a pridržavala Oluke o utvrđivanju platnih razreda i koeficijenata.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Pokušavajući izbjeći privođenje skočio s prvog kata kuće i poginuo

Članovi Vlade KS zadovoljni ukupnim iznosom povećanja plata u KS od oko 100 miliona KM

Kurti: Četvorica policajca puštena na slobodu, Janković u pritvoru u Srbiji

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta