Bosna i Hercegovina     | 13.12.2019. 17:52 |

Stručnjaci razgovarali o rješenjima za okončanje apatridije u BiH do 2024.

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. decembra (FENA) - Više od 60 stručnjaka okupljenih na Okruglom stolu o planu za okončanje apatridije u Bosni i Hercegovini, kojeg je od 12. do 13. decembra u Sarajevu organizovalo Ministarstvo civilnih poslova BiH uz podršku UNHCR-a i Udruženja Vaša prava, te u saradnji s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice i Ministarstvom sigurnosti BiH, iskazalo je volju da intenziviraju napore kako bi se preostala pitanja apatridije u potpunosti riješila u BiH do 2024. godine.

- Mislim da su predstavnici nadležnih institucija danas na ovom skupu koji je uspješno okončan u Sarajevu, naveli i evidentirali sve probleme koji se odnose na pitanje apatridije, te su iskazali spremnost i volju da se pitanje to pitanje konačno riješi u Bosni  i Hercegovini i na način da se utvrđene smjernice pretvore u akcioni plan koji će se realizovati do 2024. godine - kazao je Milan Zjajić, pomoćnik ministra za državljanstvo i putne isprave u Ministarstvu civilnih poslova BiH.

Tokom posljednje decenije, uz podršku UNHCR-a, Bosna i Hercegovina je učinila mnoga poboljšanja zakonodavstva, politike i prakse koja su podržala bolju identifikaciju, prevenciju i zaštitu osoba u riziku od apatridije, čime se drastično smanjio broj osoba pod tim rizikom.

- Današnji dogođaj je omogućio svim releventnim akterima u Bosni i Hercegovini da nastave dogovore o najefikasnijim mjerama za iskorjenjivanje apatridije u BiH temeljenim na značajnim dostignućima državnih institucija u prošlosti, kao i načinima realizacije upredjeljenja BiH za potpuno zatvaranje poglavlja o apatridiji u do 2024. godine, koje je podneseno na Segmentu visokog nivoa UNHCR-a o apatridiji održanom u Ženevi u oktobru 2019. godine - rekla je Ljiljana Kokotović, šefica odjela za azil pri UNHCR-u u BiH.

Skup u Sarajevu okupio je predstavnike relevantnih ministarstava BiH, entitetskih i kantonalnih ministarstava i Brčko Distrikta, te gradskih i općinskih vlasti, centara sa socijalni rad, kao i stručnjaka iz Ureda ombudsmana za ljudska prava BiH, Delegacije EU u BiH i OSCE-a.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Bošnjak: Olimpijska godina prilika za pokretanje novih projekta u sportu

Ministarstvo civilnih poslova će sudjelovati u projektu 'Zdrave zajednice u BiH'

Nakon više od šest godina održana sjednica Konferencije ministara obrazovanja u BiH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana