Svijet     | 13.12.2019. 16:06 |

Merkel: Evropski čelnici zadovoljni rezultatom britanskih izbora

FENA Internet

BRUXELLES, 13. decembra (FENA) - Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u petak da su brojni evropski čelnici sa zadovoljstvom prihvatili jasan izborni rezultat u Britaniji. Ona je, međutim, upozorila da bi zaključivanje sporazuma o budućim odnosima Londona s Evropskom unijom moglo biti "veoma komplicirano".

Vijest o uvjerljivoj pobjedi britanskog premijera Borisa Johnsona pojavila se dok su se čelnici EU okupljali na samitu u Bruxellesu.

Merkel je izjavila da su "mnogi zadovoljni što je bio jasan rezultat i nije doveo do još jednog nestabilnog parlamenta i nije stvorio situaciju u kojoj se ne može krenuti ni naprijed ni nazad".

Njemačka čelnica je dodala da britanski saveznici iz EU žale zbog njenog napuštanja bloka, ali da odlazak bez sporazuma "više nije realnost i to je veliko postignuće kada se prisjetimo situacije u kojoj smo bili prije samo tri mjeseca".

- Dobro je imati premijera koji ima tako snažan mandat - kazala je.

Kancelarka je istaknula da će, kada Britanija napusti EU u narednim sedmicama, vremena biti malo za pregovore o širokom spektru pitanja.

S obzirom na to da Britanija ne želi da produži prelazni period iza kraja naredne godine, ona je kazala da će "biti najbitnije da radimo veoma brzo i precizno", prenosi Associated Press.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Britanski poslanici danas glasaju o zabrani prodaje cigareta 15-godišnjacima

Britanija sankcionirala kompanije koje finansijski podržavaju zaraćene strane u Sudanu

Britanski parlament u ovoj sedmici usvaja sporni Sunakov zakon o deportaciji azilanata u Ruandu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'