Regija     | 13.12.2019. 11:15 |

Dogovoren prekid štrajka poštara u Srbiji, najavljeno povećanje plaća

FENA Cvita Kusić

BEOGRAD, 13. prosinca (FENA) - Štrajk u javnom poduzeću Pošte Srbije, započet prije 10 dana sa zahtjevom da se plaće zaposlenika izjednače s republičkim prosjekom, bit će u petak prekinut nakon dogovora koji su u četvrtak kasno navečer postigli predstavnici štrajkaša, vlade i uprave javnog poduzeća.

 Pozivajući se na neslužbena saznanja, Radio-televizija Srbije (RTS) navodi da će biti povučene sve izrečene kazne, te da nitko od zaposlenika neće biti suspendiran, niti će biti opomena zbog obustave rada. Postignut je i dogovor o povećanju plaća. 

 Dogovor o prekidu štrajka postignut je u danu kad je vlada objavila da povećava plaće u javnom sektoru za osam do 15 posto, jer su se za to stekli uvjeti zbog stabilne fiskalne i financijske situacije u državnom proračunu.

 "Zahvaljujući dobrim rezultatima stvorili smo fiskalni prostor koji koristimo tako što, između ostalog, povećavamo plaće u javnom sektoru i na taj način podižemo životni standard građana Srbije", izjavio je tim povodom ministar financija Siniša Mali.

 Radnici Pošta Srbije nisu bili obuhvaćeni jučer priopćenom odlukom o povećanju plaća u javnom sektoru, a prema navodima RTS-a, zaposlenici u pošti s najmanjim primanjima trebali bi dobiti "najveće povećanje plaće".

 Prema tvrdnjama Zorana Pavlovića iz Samostalnog sindikata poštanskih radnika, plaće zaposlenika sa srednjom stručnom naobrazbom su, ovisno o radnom stažu, od 270 do 330 eura, a republički prosjek je oko 480 eura.

 Zbog desetodnevnog štrajka zaposlenika u Poštama Srbije, koji su obustavili rad tražeći izjednačavanje plaća s republičkim prosjekom, uprava tog javnog poduzeća počela je u četvrtak dijeliti radne naloge i suspenzije, a prema tvrdnjama sindikalnih vođa uručeno je više od 5.000 radnih naloga te nekoliko stotina rješenja o privremenom udaljavanju s posla.

 U tom javnom poduzeću službeno su tvrdili da štrajkaju radnici u samo 90 radnih jedinica od ukupno njih 1.536, ali su se podaci uprave i djelatnika razlikovali, uz upozorenje štrajkaša vodstvu tog javnog poduzeća da mjere poduzete protiv radnika u štrajku nemaju utemeljenja ni u Zakonu o radu niti u Ustavu Srbije.

 Štrajk je paralizirao isporuku pošiljki, računa komunalnih poduzeća te isplatu mirovina koje su poštari nosili na kućne adrese, a vijesti o štrajku bile su prethodnih dana vrlo šture u vodećim elektroničkim medijima.

 Informacije su se uglavnom širile posredstvom društvenih mreža, a štrajkaši su u međuvremenu dobili poruke potpore i i solidarnosti iz nevladinog sektora, građanskih udruga i pojedinih oporbenih stranaka, prenosi Hina.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Bruxelles: Sastanak pregovarača Kosova i Srbije o rješavanju problema nakon ukidanja dinara

Brnabić: Hvala oporbi koja je došla na dijalog, usred smo oluje, vjetrovi udaraju u Srbiju

Vučić: Predsjedništvo BiH nije postiglo konsenzus oko rezolucije o genocidu u Srebrenici

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu