Svijet     | 13.12.2019. 10:43 |

Rusija izrazila zabrinutost zbog nove američke raketne probe

FENA Internet

MOSKVA, 13. decembra (FENA) - Rusija je saopćila u petak da je zabrinuta nakon što su Sjedinjene Države testirale balistički projektil ispaljen s kopna koji je zabranjen na osnovu Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa  (INF), javila je novinska agencija RIA.

Sjedinjene Države izvele su raketnu probu u četvrtak. Washington se zvanično povukao iz sporazuma INF iz 1987. s Rusijom u augustu, navodeći da je Moskva prekršila sporazum. Kremlj negira američke optužbe.

- To nas zabrinjava. Naravno da ćemo to uzeti u razmatranje - izjavio je Vladimir Ermakov, čelnik odjela za kontrolu naoružanja i nuklearno neširenje u ministarstvu vanjskih poslova.

To je druga raketna proba koju su izvele Sjedinjene Države koja bi bila zabranjena sporazumom INF, koji je već doveden u pitanje razmiricama dvije sile.

Novi START, posljednji veliki preostali sporazum o kontroli naoružanja između dvije zemlje, trebao bi isteći u februaru 2021.,  ali je Moskva upozorila da je već ostalo premalo vremena za dogovor o novom sporazumu, prenosi Reuters.

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Šojgu: Rusija intenzivira napade na ukrajinska skladišta sa oružjem

Ukrajina tvrdi da Rusija ima između 20.000 i 25.000 vojnika za napad na grad Časiv Jara

Američki Vrhovni sud raspravlja o zabrani beskućnicima da spavaju na otvorenom

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta