Kultura     | 13.12.2019. 10:52 |

U Mostaru izložba 'Transgressus' slikara Tomislava Zovke

FENA Saopćenje

MOSTAR, 13. prosinca (FENA) –  Izložba pod nazivom "Transgressus" akademskog slikara Tomislava Zovke bit će otvorena u utorak, 17. prosinca, u Galeriji Rondo u Mostaru, s početkom u 19 sati.

Povjesničar umjetnosti Tomislav Ćavar, u osvrtu na izložbu "Transgressus",  napisao je, uz ostalo, kako se "Tomislavovi objekti kreću  i gledani su iz pokreta".

"Snažne horizontalne, vertikalne i dijagonalne konstrukcije mostova lebde u kaotičnom prostoru satkanom od bezbroj malih uskovitlanih čestica. Metal vrišti, raspada se od brzine, a njegova čvrsta struktura u dodiru sa česticama organskoga, dematerijalizira se. Iako neke konstrukcije još uvijek ostvaruju vezu s realnim svijetom, druge su pomaknute u irealno",  istaknuo je Ćavar.

Zovko je diplomirao slikarstvo 2012. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu, u klasi prof. Ante Kajinića. Trenutno je apsolvent na doktorskom studiju "Ars sacra" na istoimenoj akademiji pod mentorstvom prof. Antuna Borisa Švaljeka.

Dobitnik je Prve nagrade za djelo "Težina promjene", na skupnoj izložbi Društva hrvatskih likovnih umjetnika u FBiH 2016. te Posebnog priznanja žirija na Prvom međunarodnom bijenalu minijature Mini MO, izložbi Društva hrvatskih likovnih umjetnika u FBiH, 2019. Do sada je imao jedanaest samostalnih izložbi. Živi i stvara u Širokom Brijegu.

Izložba se realizira u sklopu programa "Advent of Winterville by Coca Cola", a pokrovitelji izložbe su Hrvatski dom "Herceg Stjepan Kosača" i Grad Mostar, priopćili su organizatori.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

U subotu otvaranje panoramskog kotača u Mostaru

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo