Regija     | 12.12.2019. 20:11 |

Hrvatski predsjednički izbori: Birat će se u 47 država na 124 biračka mjesta

FENA Agencije

ZAGREB, 12. prosinca (FENA) - Osim u Hrvatskoj, hrvatski će birači 22. prosinca svojeg predsjednika moći birati i u inozemstvu na 124 biračka mjesta u 47 država.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) RH objavilo je u četvrtak popis tih mjesta, s lokacijama i adresama, a najviše ih je - 44 u Bosni i Hercegovini, sva će biti otvorena u gradovima sjedištima hrvatskih diplomatsko-konzularnih predstavništava u BiH. Na dan izbora najviše će ih se otvoriti u Mostaru (19), zatim u Vitezu (10), Sarajevu (6), Livnu (4), Tuzli (3) i u Banjoj Luci (2).

U Njemačkoj će se hrvatski predsjednik moći birati na 17 mjesta, po dva će biti otvorena u hrvatskom veleposlanstvu u Berlinu, te u glavnim konzulatima u Dusseldorfu, Frankfurtu i Hamburgu, četiri u konzulatu u Muenchenu te pet u konzulatu u Stuttgartu.

 Po dva biračka mjesta bit će na raspolaganju Hrvatima u Srbiji - u Beogradu i Subotici, u Crnoj Gori - u Podgorici i Kotoru, u Austriji (oba u veleposlanstvu u Beču), u Mađarskoj (Budimpešta i Pečuh), u Švicarskoj (Bern i Zuerich), u Turskoj (Ankara i Istanbul) te u Poljskoj (Varšava i vojarna Bemowo Piskie).

 Po tri mjesta otvorit će se u Italiji (Rim, Trst, Milano) i Kanadi (Ottawa i Mississauga), četiri u Sjedinjenim Američkim Državama (Washington, New York, Los Angeles, Chicago) i Australiji (Canberra, Sydney, Melbourne, Perth), gdje će se najprije otvoriti birališta za izbor hrvatskog predsjednika. 

 Hrvatski predsjednik od 11 kandidata birat će se i na dva mjesta u Afganistanu (kampovi Marmal i Gibson), gdje su u mirovnoj operaciji pripadnici hrvatskih snaga, prenosi Hina.

U inozemstvu mogu glasovati hrvatski državljani koji ondje imaju prebivalište i aktivno su se registrirali ili pak imaju hrvatske osobne iskaznice s upisanim prebivalištem u inozemstvu na temelju kojih su automatski registrirani za glasovanje. Glasovat će moći i hrvatski državljani s prebivalištem u Hrvatskoj ako su dobili potvrdu za glasovanje izvan mjesta prebivališta.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Turska opozicija ima za cilj 'zadati udarac' Erdoganu na lokalnim izborima

Hvar: U noći Velikog četvrtka počinje procesija Za križen

'Zapaljiva' konobarica iz karlovačkog 'Monaca' ispitana pa puštena

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo