Kultura     | 12.12.2019. 18:55 |

Zenica-Radionicom "Kako nastaje film" počeo 21. festival filma djece i omladine

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 12. decembra (FENA) - Radionicom na temu „Kako nastaje film“, na kojoj je predavao mladi zenički producent sa sarajevskom adresom Ishak Jalimam, večeras je u Muzeju grada Zenice počeo 21. festival filma djece i omladine Zenica 2019. godine, koji završava u subotu.

-Moja poruka djeci je da je film moguće promatrati iz veće perspektive, ne samo kao zabavu. U suštini, iz filma se, ne samo da uče, može izvući i kakao na neki drugi način razmišljati o stvarima. Film je poprilično vizualan i dopušta nam da koristimo ne samo riječi, nego i da dublje istražujemo stvari oko nas, koje nas zanimaju te da tako izgrađujemo sebe - kazao je Jalimam.

Festival organizira Udruženje tehničke kulture Zeničko-dobojskog kantona, ali će u subotu, 14. decembra, od 11.00 do 13.00 sati biti prezentirani radovi učenika iz cijele Bosne i Hercegovine, koje je stručni žiri ocijenio najuspješnijim.

-To su filmovi koji su tokom godine nastali u saradnji s nastavnicima tehničke kulture i odgoja, informatike, muzičke i likovne kulture te bosanskog jezika.

Radovi su sklop nekog integrativnog znanja, koji je primjenjen kroz kreiranje filmova, pri čemu je predstavljeno i umjetničko stvaralaštvo. Ove smo godine u konkurenciji imali 65 filmova, od kojih je stručni žiri izabrao po tri najbolja u kategoriji: igrani, dokumentarni, eksperimentalni, animirani film i spot - kaže Nerdžis Čaplja, PR Festivala.

Učesnici festivala sutra će od 14.00 do 16.00 sati obići Zbirku tehničkih eksponata Muzeja grada Zenice, nakon čega će radionicu na temu „Rad na dokumentarnom filmu“ održati zenički fotograf agencije Reuters i student Filozofskog fakulteta u Zenici Kerim Demiri.

U subotu će biti proglašeni i novčano nagrađeni najbolji filmovi u svih pet kategorija za osnovce i srednjoškolce, a bit će proglašen i Grand Prix ovogodišnjeg festivala.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Zenica- Grand prix 21. festivala filma djece i omladine za Tuzlaka Aldina Sarića

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'