Bosna i Hercegovina     | 12.12.2019. 16:17 |

Skoro pola miliona KM uloženo u renoviranje OŠ 'Saburina'

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 12. decembra (FENA) - U Osnovnoj školi "Saburina", jednoj od najstarijih školskih ustanova u Sarajevu, uspješno je realizovan projekat"Povećanja energetske efikasnosti objekta", a koji je dio projektne saradnje ambasada Slovačke, Japana, Poljske, Češke i Mađarske, uz učešće i podršku i Općine Stari Grad Sarajevo.

Projekat je počeo još u martu ove godine kada je, zahvaljujući donaciji Ambasade Slovačke Republike, u OŠ „Saburina“ ugrađen najmoderniji sistem grijanja putem električnih panela. Projekat je koštao oko 200.000 KM, a pored ambasade podržali su ga i Gradska uprava Grada Sarajevo, te Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

Nakon toga, počeo je projekat zamjene stolarije – postavljanja novih prozora i unutarnjih vrata na cijelom objektu, a realizovali su ga Općina Stari Grad i Ambasada Japana u BiH. Postojeća stolarija bila je stara skoro 100 godina. Prozori u pojedinim učionicama i kabinetima više nisu imali svoju funkciju i nisu se mogli zatvoriti zbog deformacije okvira, pa je dolazilo do velike potrošnje prilikom grijanja zimi. Taj projekat finansirala je Ambasada Japana u BiH sa 150.000 KM, od čega je Općina Stari Grad snosila troškove poreza u iznosu oko 25.000 KM.

- Višegradska grupa: ambasade Češke, Mađarske, Poljske i Slovačke kojima se pridružila i ambasada Japana, uz učešće Općine Stari Grad, te jednim dijelom Gradske uprave i nadležnog kantonalnog ministarstva uključili su se u punu rekonstrukciju OŠ “Saburina”. Sve što je planirano završili smo i ostalo je još da uradimo fasadu na toj školi. Nadam se da ćemo to uspjeti u narednoj godini, možda uz podršku ovih ambasada, ali u svakom slučaju Općina će se svojim sredstvima i uz podršku određenih fondova uključiti u sanaciju fasade i tada ćemo završiti kompletan projekat - izjavio je općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić.

U OŠ“Saburina“ urađena je i rekonstrukcija toaleta, uz zamjenu vodovodnih instalacija na spratu i u prizemlju objekta. Taj projekat finansirala je Ambasada Češke Republike sa 19.000 KM, Općina Stari Grad 5.000 KM i Ministarstvo za obrazovanje, nauku, mlade KS također sa 5.000 KM.

Uime ambasadora Višegradske grupe, Jakup Skalnik, ambasador Češke Republike, je reako da je taj projekat jedan dobar primjer saradnje te grupe i drugih zemalja na dijeljenju temeljnih vrijednosti i potvrda saradnje na zapadnom Balkanu.

- Svi smo sudjelovali na ovom projektu sa zajedničkim ciljem: poboljšati uvjete rada i učenja za oko 300 učenika nastavnika i osoblja i pri tome sačuvati historijsko naslijeđe grada Sarajeva - izjavio je Skalnik.

U konačnici, škola je dobila i rekonstruisanu biblioteku, te potpuno opremljeni i uređeni produženi boravak. Te je radove je sa 40.000 KM finansirala Ambasada Republike Poljske.

Direktorica škole Meliha Parla kazala je da su i učenici i osoblje škole prezadovoljni urađenim projektom, te da se efekti već osjete.

- Već se osjete bolji uslovi kroz toplotno zagrijavanja na električne panele gdje je temperatrua znatno veća, a uz nove prozore i vrata i potrošnja je manja. Sada je bolje i raditi, a postižu se već i novi uspjesi - kazala je Parla koja se zahvalila ambasadama koje su učestvovale u projektu, Općini Stari Grad, Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i Gradskoj upravi Grada Sarajevo.

Do kraja februara naredne godine bit će realizovan i posljednji preostali projekat ambasada V4 grupe. Radi se o projektu rekonstrukcije vanjskih terasa koje će iznosom od 46.000 KM finansirati Ambasada Mađarske u BiH.

Zahvaljujući Općini Stari Grad, ambasadama Slovačke, Češke, Poljske i Japana, Gradskoj upravi i Ministarstvu za obrazovanje, nauku, mlade KS, jedna od najstarijih škola u Sarajevu, koja je i nacionalni spomenik dobija potpuno novo lice. Povodom završetka projekata učenici OŠ "Saburina" danas su održali svečani program za goste, saopćeno je iz Općine Stari Grad.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Predstavljeni rezultati projekta jačanja mreže podrške za djecu i mlade s teškoćama u razvoju

U Goraždu trodnevna radionica 'Komunikacija sa ranjivim grupama'

Uz podršku Evropske unije počeo projekt 'Bolnica za plišane igračke'

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!