Kultura     | 12.12.2019. 22:50 |

Makedonski umjetnici otvorili ovogodišnji Festival 'Dani Jurislava Korenića'

FENA Minja Lepušina

SARAJEVO, 11. decembra (FENA) - Umjetnici Teatra Kumanovo iz Sjeverne Makedonije dobili su čast večeras na sceni Kamernog teatra 55 izvedbom predstave "Žena iz prošlosti" autora Rolanda Schimemelpfenniga u režiji Nele Vitoševik, otvoriti ovogodišnji Festival "Dani Jurislava Korenića", pokrenut u znak sjećanja na osnivača tog sarajevskog teatra, Pozorišta mladih Sarajevo i Internacionalnog teatarskog festivala MESS.

Riječ je o četvrtom izdanju tog festivala koji će trajati do 19. decembra, a ponuditi poklonicima teatarske umjetnosti šest predstava iz regije i BiH.

Prigodnim govorom otvorio ga je direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović, naglasivši da je Festival posvećen čovjeku koji je godinama bio marginaliziran na kulturnoj sceni, "a u čiji jedan život staje nečijih pet".

Nada se da će Festival u Sarajevo donijeti istinski praznik teatra, uz vrsne predstave iz zemalja regije.

- Čini mi se da teatar nikada nije imao važniji zadatak nego danas, u ovom obezvrijeđenom svijetu - istaknuo je Hadžihafizbegović, podsjetivši da će u okviru festivalskog programa biti obilježena i deseta godišnjica smrti velikana bh. glumišta Žana Marolta.

"Žena iz prošlosti" tekst je savremenog njemačkog pisca Rolanda Shimmelpfenninga u kojem prikazuje raspad jedne porodice. U trenutku kada porodica odluči da se odseli iz kuće nakon 20 godina i krene ka novom početku, na vratima se pojavljuje misteriozna "žena iz prošlosti", čije prisustvo onemogućava planove porodice te inicira otvaranje problema guranih godinama "ispod ćilima".

Predstava otvara pitanja usamljenosti i otuđenosti ljudi u društvu, kao i njihovo nesnalaženje u odnosima s bližnjima. Autor također metaforički pokazuje da ako se ne raščisti sa prošlošću ona će se kad-tad vratiti u naše živote i ostaviti trajne posljedice.

Festivalski repertoar donosi predstave - "Ime" Pozorišta mladih u režiji Admira Glamočaka francuskih autora Matthieu Delaportea i Alexandre de La Patellièrea, "Cigla" Filipa Šovagovića u režiji Krešimira Dolenčića GDK Gavella (Zagreb), "Kako zasmijati Boga" u režiji Željka Stjepanovića, Narodno pozorište Republike Srpske (Banja Luka), "Sumrak bogova" Ivora Martinića u režiji Jagoša Markovića Beogradsko dramsko pozorište i "Sjećaš li se Doli Bel" Abdulaha Sidrana u režiji Kokana Mladenovića (Sarajevo).

Za učesnike i publiku na kraju festivala bit će izvedena predstava "Ženski turbofolk bend" u režiji Sulejmana Kupusovića. Tu predstavu publika će moći da pogleda u digitalnom obliku, a ona je ujedno i svojevrsna posveta akterima Žanu Maroltu, Nadi Đurevskoj i Sulejmanu Kupusoviću.

Osim predstava, na programu su i predstavljanja knjiga Svetislava Basare, Darka Cvjetića, Dragana Bursaća, Tatjane Nježić, Nedžada Maksumića...

Festival će biti završen dodjelom nagrada "Žan Marolt" za najboljeg glumca, najbolju glumicu, najbolju režiju, najbolji tekst te nagrade "Jurislav Korenić" za najbolju predstavu u cjelini.

Članovi žirija koji će odlučivati o predstavama su Dino Mustafić (predsjednik) te članovi Izudin Bajrović, Tatjana Peternek Aleksić, Kristina Ljevak i Larisa Sarajlić-Ramović.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Svjetska premijera filma 'Hako' reditelja Josipa Pejakovića na međunarodnom festivalu u Beogradu

Radovi na mostarskom Hiltonu u punom jeku, otvaranje početkom 2025. (VIDEO)

Grude: Uskoro se otvara najmodernija tvornica kartonske ambalaže u regiji, počela testna proizvodnja

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo