Bosna i Hercegovina     | 12.12.2019. 15:26 |

Općinska inspekcija pozvala na poštovanje zakona tokom radova u kasarni Blažuj

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. decembra (FENA) - Građevinsko-zanatski radovi u krugu kasarne Blažuj gdje će biti smješteni migranti intenzivno se realiziraju, ali ne postoji validna dokumentacija o radovima u šta se danas uvjerila i Služba za inspekcijski nadzor Općine Ilidža.

Kako su saopćili, u krugu kasarne zatečeni su radnici firme Build d.o.o Hadžići koji su postavljali oplatu i izlijevali beton za postavljanje kontejnera za smještaj migranata.

Utvrđeno je da predstavnik izvođača ne posjeduje odobrenje nadležne općinske službe za te radove, ali je izjavio da su ih angažirali predstavnici Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

Predstavnik IOM-a Enes Kaljanac potvrdio je da su oni angažirali izvođača radova Build d.o.o. za potrebe sanacije i rekonstrukcije postojećih objekata te izvođenje radova za postavljanje kontejnera.

Također, Kaljanac je potvrdio da su u krug kasarne Blažuj, zajedno sa UNHCR-om i migrantima ušli na osnovu usmenog odobrenja Ministarstva sigurnosti BiH te da je Murveta Džaferović kontakt osoba u ime Ministarstva sigurnosti BiH.

Kako tvrde iz općinske inspekcije, na uvid im nije dato pismeno odobrenje niti saglasnost Ministarstva sigurnosti BiH, te iz tog razloga, kazali su, nije bilo moguće tražiti odobrenja nadležnih službi Općine Ilidža.

Predstavnik IOM-a pojasnio je i da su zatražili stručno mišljenje Kantonalnog preduzeća "Vodovod i kanalizacija" koji su im predložili da urade priključenje na gradski vodovod, kao i da izvrše priključenje unutrašnje kanalizacije na kanalizacioni "Hadžićki" vod.

Na mjestu izvođenja radova nisu zatečeni radnici "Vodovoda i kanalizacije", ali predstavnik IOM-a tvrdi da nisu vršeni nikakvi radovi na komunalnim priključcima, te da je samo obilježen šaht zelenom bojom s kojeg bi se izvršilo priključenje, a postavljene su i mobilne WC kabine u krugu kasarne.

Na lokaciji postoji unutrašnja kanalizaciona mreža i spojena je na septičku jamu samo u objektu u kojem je boravila vojska, dok  u objektima skladišta ne postoji ni vodovodni ni kanalizacioni priključak.

- Predstavniku IOM-a pojašnjeno je da se bez obzira na hitnost smještaja i stvaranja uvjeta za smještaj migranata moraju pridržavati svih zakonskih propisa, te da je dužan posjedovati odobrenja za sve radove od nadležnih općinskih službi - rečeno je iz općinske inspekcije.

Izvršenim inspekcijskim nadzorom utvrđeno je i da se Ministarstvo sigurnosti BiH, kao ni IOM ne pridržavaju kantonalnih zakona o prostornom uređenju, komunalnim djelatnostima te komunalnoj čistoći, kao ni Uredbe o uređenju gradilišta, obaveznoj dokumentaciji na gradilištu i sudionicima u građenju.

- Takvim aktivnostima direktno su ugroženi sigurnost, zdravlje i životna okolina u krugu kasarne Blažuj, te je neophodno da se u što kraćem roku dostavi potrebna  dokumentacija - navodi se u saopćenju.

Zbog općeg interesa Općina Ilidža zatražila je da se poduzmu aktivnosti u skladu sa zakonom i da se vodi računa o sigurnosti i zdravlju ljudi koji se kreću u krugu kasarne i naselja, saopćeno je iz Općine Ilidža.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Pretresi na 16 lokacija zbog organiziranog krijumčarenja migranata

Britanski parlament odobrio kontraverzni zakon o deportaciji migranata u Ruandu

Kipar apeluje na odlučnu akciju EU u zaustavljanju dolaska sirijskih izbjeglica preko Libana

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu