Ekonomija     | 12.12.2019. 14:29 |

Field: Inovativnim poduzetnicima je potrebno efikasno pravosuđe

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 12. decembra (FENA) - Britanski ambasador u BiH Matthew Field danas je u Sarajevu na konferenciji posvećenoj poboljšanju efikasnosti u rješavanju privrednih sporova istakao da je inovativnim poduzetnicima potrebno efikasno pravosuđe.

- Ujedinjeno Kraljevstvo kao predvodnik podrške socioekonomskim reformama u BiH želi da pomogne poboljšanje poslovnog okruženja, otvaranje radnih mjesta i rast. Nedostaci u sudskom sistemu BiH negativno utiču na sposobnost zemlje da posluje i privlači nove investicije i to u većoj mjeri nego bilo gdje drugo u Evropi – kazao je Field.

Konferencija pod nazivom “Vrijeme za reforme: veća efikasnost u rješavanju privrednih sporova u BiH i bolji pristup pravdi” organizirana je u okviru projekta tehničke pomoći “Unapređenje poslovne klime kroz brže rješavanje privrednih sporova” kojeg implementira Svjetska banka, uz finansijsku podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva i u saradnji sa Visokim sudskim i tužilačkim vijećem BiH.

Field je rekao da će danas biti predstavljen set analitičkih studija koje nude preporuke kako ojačati privredne odjele i smanjiti broj neriješenih predmeta, ubrzati slučajeve malih potraživanja i poboljšati proceduralnu efikasnost, te izgraditi kapacitete sudija za privredne slučajeve. Imlementacija ovih reformi bi, kako je dodao, dovela do povoljnijeg poslovnog okruženja.

Šef Sekcije operacija za pravosuđe, unutarnje poslove i reformu javne uprave  Delegacije EU u BiH Nicolas Bizel naglasio je dva bitna aspekta funkcioniranja pravosuđa - efikasnost i nezavisnost. Kada je riječ o BiH, posebno je kao probleme izdvojio  dugo trajanje postupaka, veliki broj neriješenih predmeta, te zastarjeli izvršni postupak. Dodao je da je i ranije ukazano na problem efikasnosti privrednog pravosuđa u BiH, te da EU sa drugima partnerima nastavlja sa podrškom reformama u ovoj oblasti.   

Predsjednici Privredne komore Federacije BiH (PKFBiH) i Privredne komore Republike Srpske, Mirsad Jašarspahić i Borko Đurić, naveli su da ove asocijacije privrede podržavaju sve aktivnosti koje vode ka jednostavnijem, bržem i efikasnijem rješavanju privrednih sporova, a jedan od načina su i alternativni modeli rješavanja sporova s obzirom na to da veliki broj privrednih predmeta stoji godinama u sudovima.

-Čak imamo primjere da su neki privredni subjekti propali zato što se sporovi u kojima su učestvovali nisu na vrijeme riješili, a oni nisu mogli da trpe poljedice koje su iz toga proizašle - kazao je Đurić.

Mala i srednja preduzeća se često, kako je dodao Jašarspahić, ne usuđuju pokrenuti neki sudski postupak da bi došli do svojih prava upravo zbog bojazni da će sve to predugo trajati, te zbog nedostatka strukovnih i finansijskih kapaciteta da se to završi. Podsjetio je da je PKFBiH zajedno sa Udruženjem Arbitri u nekoliko navrata radila edukacije za privrednike, pogotovo iz malih i srednjih preduzeća, da bi im približili alternativne metode rješavanja privrednih sporova.

Preporuke su, kako je kazao šef Ureda Svjetske banke u BiH Emanuel Salinas, usmjerene ka tome da se sa problema pređe na rješenja.

- To podrazumjeva pojednostavljivanje postupaka kako ne bi bilo potrebno toliko vremena da se dođe do rješavanja, jasnoću prava i radnji neophodnih za pristup pravosuđu poduzetnicima, te izradu alternativnih mehanizama za rješavanje sporova kao što je arbitraža – dodao je Salinas.

Cilj projekta tehničke pomoći je da pruži podršku pravosudnim institucijama u BiH da implementiraju reforme koje će unaprijediti efikasnost rješavanja privrednih sporova i pristup pravdi.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Trgovinski deficit FBiH u januaru 2022. godine 327.063.000 KM

Grad Zenica zbog duga za kamatu blokirao rudnik, za 15. januar zakazan štrajk

U Federaciji BiH u prošloj godini izdana 51 okolišna dozvola

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo