Bosna i Hercegovina     | 12.12.2019. 14:08 |

Sastanak Pododbora za unutrašnje tržište i konkurenciju između EU i BiH

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 12. decembra (FENA) - Teme poput konkurencije, javnog zdravstva te bankarstva i zaštite potrošača, razmatrane su na današnjem četvrtom sastanku Pododbora za unutrašnje tržište i konkurenciju između Evropske unije i Bosne i Hercegovine.

Taj pododbor osnovan je u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju i razmatra pitanja u vezi s tržišnom konkurencijom, intelektualnim, industrijskim i trgovačkim vlasništvom, javnim nabavkama, bankarstvom, osiguranjem i ostalim finansijskim uslugama, zaštitom potrošača i javnim zdravljem.

Predsjedavajuća bh. delegacije i pomoćnica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH za ekonomski razvoj i poduzetništvo Brankica Pandurević pojasnila je da je to tijelo formirano u s ciljem praćenja napretka BiH u procesu evropskih integracija.

Dodala je da su u prvom dijelu današnjeg sastanka obrađene teme poput javnih nabavki, državne pomoći, konkurencije, slobode pružanja usluga te intelektualno vlasništvo.

- Ostvareni su određeni pomaci u tim oblastima. Kada je u pitanju državna pomoć, Vijeće ministara je usvojilo zakon, dok je urađen i Nacrt zakona o javnim nabavkama koji donosi brojna poboljšanja - istaknula je Pandurević.

Govoreći o novom zakonu o javnim nabavkama, Pandurević napominje da bi on trebao osigurati uvođenje elektronskog procesa javnih nabavki te poboljšanje cjelokupne kupovine, a osiguravaju se i mogućnosti malim i srednjim preduzećima.

Kada je u pitanju pravo intelektualnog vlasništva, ona kaže da je izrađena strategija, a ostali pomaci se ogledaju u tome da su na entitetskom nivou formirana jedinstvena elektronska kontakt tačka za sva preduzeća. Tu su sadržane informacije koje kompanije mogu dobiti na jednom mjestu.

Također, u Federaciji BiH izrađen je registar taksi i poreza gdje je moguće dobiti cjelokupnu informaciju od registracije do poslovanja firmi.

Mnogo aktivnosti koje se razmatraju na sastancima tog pododbora nije završeno ili je u toku, ali jedan od razloga je i neformiranje novog saziva Vijeća ministara, te je Pandurević navela da su predstavnici bh. institucija izrazili nadu da će se nakon formiranja Vijeća ministara i to rješavati.

Među prioritetima u narednom periodu bit će rad na zakonu o konkurenciji čemu će se i pristupiti nakon formiranja Vijeća ministara BiH.

Sastanku su prisustvovali predstavnici više od 30 bh. institucija, a u pitanju je Pododbor koji se bavi veoma kompleksnim pitanjima i obuhvata različite teme.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Trgovinski deficit FBiH u januaru 2022. godine 327.063.000 KM

Grad Zenica zbog duga za kamatu blokirao rudnik, za 15. januar zakazan štrajk

U Federaciji BiH u prošloj godini izdana 51 okolišna dozvola

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu