Svijet     | 12.12.2019. 14:24 |

Nastavljaju se protesti u Indiji protiv kontroverznog prijedloga zakona

FENA Internet

GUWATHI, 12. decembra (FENA) - Hiljade ljudi usprotivilo se u četvrtak policijskom satu u Guwahatiju i izašlo na ulice, zbog čega je policija na njih otvorila vatru, u vrijeme kada su se protesti protiv spornog prijedloga zakona dodatno intenzivirali u indijskoj saveznoj državi Assam.

Policija je saopćila da su morali da otvore vatru u oblasti Lalung Gaon u Guwahatiju nakon što su ih demonstranti počeli gađati kamenjem, piše Press Trust of India (PTI).

BBC navodi da je najmanje 20-30 osoba ranjeno u nemirima. Sve obrazovne institucije u cijeloj državi su zatvorene.

Pet kolona vojske raspoređeni su u regije Guwahatiju, Tinsukiji, Jorhatu i Dibrugarhu, rekli su zvaničnici. Također je otkazano nekoliko letova i vozova prema i iz Assama.

Područje Guwahati-Shillong se pretvorilo u ratnu zonu jer su demonstranti uništavali trgovine i zgrade, palili gume i sukobljavali se sa sigurnosnim snagama.

Studentska asocijacija AASU i seljačka organizacija KMSS pozvali su na veliko okupljanje na igralištu Latashil u gradu, kojem je prisustvovalo stotine ljudi.

Bez obzira na ograničenja, nekoliko uglednih ličnosti iz filmske i muzičke industrije, uključujući ikonu Zueen Garg, pridružilo se skupu zajedno sa studentima, navodi PTI.

- Premijer Narendra Modi i glavni ministar Sarbananda Sonowal izdali su svoj narod, narod Assama, kada su pristali na usvajanje ovog zakona - rekao je predstavnik studenata Samujjal Bhattacharya.

Prijedlog zakona o državljanstvu (CAB) nudi amnestiju nemuslimanskim ilegalnim imigrantima iz tri zemlje.

Kritičari kažu da zakon diskriminiše muslimane, ali na sjeveroistoku demonstranti tvrde da će ih Hindusi iz Bangladeša "pregaziti" kada počnu masovno dolaziti.

Prijedlog zakona, koji se odnosi na ljude iz Afganistana, Bangladeša i Pakistana, usvojen je u srijedu navečer u gornjem domu parlamenta.

Predsjednik tek treba da ga potvrdi, ali to je puka formalnost, prenio je BBC.

Vladajuća hinduistička nacionalna stranka Bharatiya Janata kaže da će ovaj zakon dati utočište ljudima koji bježe od vjerskog progona.

Ilegalna migracija iz Bangladeša dugo je bila problem na sjeveroistoku Indije.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Najveći svjetski izbori počeli u Indiji

Indijska policija ubila 13 moističkih pobunjenika

Indijske opozicione stranke protestiraju protiv hapšenja istaknutog lidera pred izbore

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta