Svijet     | 12.12.2019. 13:49 |

Rezultati izbora u Velikoj Britaniji bit će objavljeni sutra ujutro

FENA Internet

LONDON, 12. decembra (FENA) - Birači iz Velike Britanije danas glasaju na birališta u trećim općim izborima u posljednjih pet godina.

Ovi izbori, prvi koji će biti održani u decembru u posljednjih 100 godina, uslijedit će nakon izbora održanih 2015. i 2017. godine.

Biračka mjesta u 650 biračkih okruga širom Engleske, Walesa, Škotske i Sjeverne Irske otvorena su u 07.00 ujutro po srednjoevropskom vremenu.

Nakon zatvaranja birališta u 22.00 po srednjoevropskom vremenu, odmah će početi prebrojavanje glasačkih listića. Većina rezultata trebala bi biti objavljena u ranim jutarnjim satima u petak, prenosi BBC.

Ukupno će se birati 650 zastupnika, a mjesta u parlamentu će dobiti kandidati koji budu imali najviše glasova u svojoj izbornoj jedinici.

U 2017. godini Newcastle Central bila je prva biračka jedinica koja je objavila rezultate glasanje i to sat vremena nakon zatvaranja birališta.

Izbori u Velikoj Britaniji tradicionalno se održavaju svakih četiri ili pet godina. Ali, u oktobru, zastupnici su glasali za održavanje još jednih izbora. To su prvi zimski izbori od 1974. i prvi koji su organizirani  u decembru, računajući od 1923. godine.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Izbori u Hrvatskoj: Bračne i rođačke veze hrvatskih političarki i političara

Izbori u Hrvatskoj: Na Veliki petak u ponoć istječe rok za kandidature

Turska opozicija ima za cilj 'zadati udarac' Erdoganu na lokalnim izborima

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom