Svijet     | 12.12.2019. 10:57 |

Turska: Američki zakon o sankcijama je nepoštivanje naših suverenih odluka

FENA Internet

ANKARA, 12. decembra (FENA) - Turska je u četvrtak osudila donošenje zakona o američkim sankcijama protiv Turske, tvrdeći da se radi o nepoštivanju njenih suverenih odluka, javlja Anadolu Agency (AA).

Komitet za vanjske odnose Senata Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u srijedu je izglasao zakon o odbrani kojim se poziva na sankcije Turskoj zbog nabavke ruskog proturaketnog sistema S-400.

“Najnoviji pokušaji zabilježeni u oba doma američkog Kongresa, a koje su također podržali i neki krugovi protiv Turske, predstavljaju novi incident nepoštivanja naših suverenih odluka o našoj nacionalnoj sigurnosti“, navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Turske.

U saopćenju se dodaje da su svjesni da je Komitet za vanjske odnose Senata usvojio zakon kojim se nameću sankcije Turskoj zbog operacije "Izvor mira" i ruskog sistema S-400.

Tursko Ministarstvo je pozvalo američki Kongres da zauzme konstruktivan stav prema razvoju tursko-američkih odnosa kako ne bi bili “ugroženi zajednički ciljevi dviju zemalja“.

Sporazum koji su Turska i Rusija postigle o kupoprodaji antiraketnih sistema S-400 izazvao je oštre kritike SAD-a, što je dovelo do tenzija u američko-turskim odnosima.

Zvanični Washington tvrdio je da će nabavka sistema S-400 ugroziti tursku poziciju u projektu vojnih aviona F-35. Turska s druge strane tvrdi da sisteme S-400 neće inkorporirati u sisteme NATO-a i da ni na koji način neće ugroziti saveznike.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Turska opozicija ima za cilj 'zadati udarac' Erdoganu na lokalnim izborima

U nedjelju lokalni izbori u Turskoj, AKP želi vratiti Istanbul i Ankaru

EBRD će osigurati 30 miliona eura pomoći turskim regijama pogođenim potresima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo