Bosna i Hercegovina     | 11.12.2019. 16:37 |

Ajdinović u Lisabonu na edukaciji o sigurnosti hrane

FENA Saopćenje

LISABON/SARAJEVO, 11. decembra (FENA) - Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović predstavlja Bosnu i Hercegovinu na edukaciji "Bolji trening za sigurniju hranu" (BTSF) u Lisabonu (Portugal), od 9. do 13. decembra u organizaciji Evropske komisije.

BTSF trening tretira pitanja sigurnosti hrane, animalnog zdravlja i zdravlja bilja, s fokusom na uspostavljanje i održavanje visokog nivoa zaštite potrošača, zdravlja životinja i bilja.

Obuhvata i osiguranje sigurnosti pri uvozu na tržište EU hrane iz država koje ne pripadaju Evropskoj uniji; unaprjeđenje i usklađivanje službenih kontrola i procedura između država članica Evropske Unije i onih koje to nisu s ciljem garantiranja paralelnog konkurentskog položaja privrednih subjekata u EU i njihovih partnera izvan EU.

Skup se bavi i izgradnjom povjerenja u regulatorne modele EU, te osiguranjem trgovine na fer osnovama sa državama izvan EU, naročito državama u razvoju.

- Trening se izvodi po principu „obuke trenera“ odnosno osposobljavanju učesnika za preuzimanje uloge edukatora i prenošenja stečenih teoretskih i praktičnih znanja na kolege u matičnim državama - navodi se u saopćenju iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Osim predstavnika Bosne i Hercegovine, treningu prisustvuju i učesnici iz Njemačke, Velike Britanije, Holandije, Brazila, Irske, Čilea, Argentine, Hrvatske, Egipta, Turske, Francuske, Švedske, Italije, Mađarske i Portugala.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Edukacija policijskih službenika o nasilju u obitelji

CIK- Završena edukacija o elektronskim prijavama i započet proces javnih nabavki za Lokalne izbore

Edukacija političkih subjekata o elektronskoj prijavi političkih subjekata za učešće na izborima

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta