Svijet     | 11.12.2019. 15:20 |

Sjevernokorejski hakeri sarađuju s istočnoevropskim kriminalcima

FENA Internet

MOSKVA, 11. decembra (FENA) - Čini se da sjevernokorejski hakeri koji uživaju podršku države sarađuju s kibernetičkim kriminalnim zemljama istočne Europe, navodi se u izvještaju objavljenom u srijedu, u kojem, između ostalog, stoji i da digitalni gangsteri i špijuni pronalaze zajedničku osnovu na internetu.

 Kibernetička firma sa sjedištem u Kaliforniji, SentinelOne, saopćila je da grupa Lazarus, koju američki tužitelji optužuju da je organizirala curenje e-mailova iz kompanije Sony Pictures i za krađu milione dolara iz Centralne banke Bangladeša, dobija pristup nekim svojim žrtvama putem bande za kibernetički kriminal nazvana "TrickBot."

- Za mene je to najveća priča o kibernetičkim zločinima ikad. Grupa Lazarus ima veze sa najsofisticiranijom, najozbiljnijom ruskom hakerskom operacijom koja trenutno postoji - rekao je Vitali Kremez iz SentinelOnea.

Naznake da Lazarus i TrickBot operateri sarađuju i ranije su se pojavili. U aprilu je istraživačica BAE-a rekla da su ona i drugi vagali teoriju da kibernetički kriminalci prodaju pristup kompromitiranih organizacija Lazarusu, kao u slučajevima kada sumnjive zalagaonice prodaju ključeve za brave kuća gdje su provalnici ranije ulazili.

U julu, kompanija za kibernetičku sigurnost japanske telekomunikacijske kompanije NTT predstavila je svoje sumnje je da Sjeverna Koreja možda sarađuje s hakerskim grupama Lazarus i TrickBot.

Kremez je rekao da je pronašao dokaze, prenio je Reuters.

- TrickBot je komunicirao sa serverom koji je pod kontrolom Lazarusa samo nekoliko sati prije nego što je taj isti server iskorišten da pomogne upad u čileansku međubankarsku mrežu početkom ove godine. To su najjači mogući dokazi koji se povezuju sa slavnim slučajem hakerskog napada Lazarusa - rekao je. Američki zvaničnici optužili su i Sjevernu Koreju za ovu višemilionsku pljačku.

Kremez je rekao da su operateri TrickBota vjerovatno iznajmljivali svoje usluge Sjevernokorejcima ili možda radili na bazi provizija.

Ovo je potvrdio i Assaf Dahan iz kompanije Cybereason u Bostonu, koji su objavili svoj odvojeni izvještaj o Trickbotu.

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Rusija tvrdi da je velikim silama potreban novi pristup Sjevernoj Koreji

Kim Jong Un nadzirao vježbe artiljerijskih jedinica u Sjevernoj Koreji

Sjeverna Koreja prvi put u dva mjeseca ispalila balističke rakete u more

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu