Bosna i Hercegovina     | 11.12.2019. 15:18 |

Stipendije za 105 učenika koji se obrazuju za deficitarna zanimanja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. decembra (FENA) - Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo dodijelilo je stipendije učenicima prvog razreda u školskoj 2019/2020. godini koji se obrazuju u deficitarnim zanimanjima.

Ugovore su potpisali roditelji učenika i ovlašteni predstavnici resornog ministarstva, saopćeno je iz Press službe Kantona Sarajevo.

Na ovaj način, kako je poručeno, Ministarstvo želi zajedno s poslodavcima da privuče djecu na zanimanja trećeg stepena, što ne onemogućava učenicima, da ukoliko tokom školovanja žele nastaviti obrazovanje za četvrti stepen ili se odluče za fakultet, to i urade.

Ove godine stipendije u iznosu od po 100 KM za deset mjeseci dobit će 105 učenika iz 11 srednjih škola, što je 1.000 KM za svakog đaka na godišnjem nivou.

Među navedenim deficitarnim zanimanjima su: bravarski zavarivač i vodoinstalater, operator na CNC alatnim mašinama, moler-farbar, mesar, bravar, voćar – vinogradar – vinar,  zavarivač, elektroenergetičar, keramičar-podopolagač, stolar - moler, stolar, rasadničar, krojač, hemijski čistač, autolakirer i autolimar.

Svrha ovih aktivnosti koje Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo realizuje već treću godinu je privući i ohrabriti učenike da se školuju za zanimanja koja su potrebna tržištu rada i koja su deficitarna i nema ih na evidencijama službi za zapošljavanje.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Za podršku udruženjima, neprofitnim i studentskim organizacijama u KS 130.000 KM

Otvorena Tehnicijada - sportsko druženje srednjih stručnih i tehničkih škola Kantona Sarajevo

Okerić: Na Dan šehida sjećamo se najboljih sinova koji su dali živote za odbranu BiH

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije