Bosna i Hercegovina     | 11.12.2019. 15:13 |

U Sarajevu simpozij 'Imunizacija u svakodnevnom praktičnom radu'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. decembra (FENA) - Centar za nastavnu i naučno-istraživačku djelatnost JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo i Zavod za javno zdravstvo FBiH u suradnji s UNICEF-om i Svjetskom zdravstvenom organizacijom okupit će u četvrtak stručnjake na simpoziju o temi 'Imunizacija u svakodnevnom praktičnom radu'.

Bit će prezentirani aktuelni problemi i mogućnosti za poboljšanje imunizacije, jedne od najznačajnijih javnozdravstvenih preventivnih aktivnosti, u svakodnevnom stručnom radu utemeljenom na relevantnim naučnim i stručnim spoznajama o imunizaciji.

U najavi tog događaja podsjeća se da je vakcinacija jedno od najvećih medicinskih dostignuća 20. vijeka. Sprečava ili smanjuje pojavu ozbiljnih zaraznih bolesti ili smanjuje ozbiljne komplikacije, od kojih neke dovode do smrtnog ishoda.

- Kontinuiranom i sveoubuhvatnom vakcinacijom omogućena je efikasna i sigurna zaštita pojedinca i cjelokupne populacije od mnogih zaraznih bolesti, koje se jedino mogu spriječiti vakcinacijom. Neprimjereni vakcinalni obuhvat populacije, godinama aktuelan i kod nas, uzrokuje nekvalitetan kolektivni imunitet. To omogućava prijenos uzročnika zarazne bolesti s oboljele osobe na neimuniziranu osobu tj. masovnu pojavu zaraznih bolesti koja ide do epidemijskih razmjera - navodi Press služba JU Dom zdravlja KS.           

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Počeo Simpozij Doma zdravlja Tomislavgrad i Hrvatskoga sestrinskog društva hitne medicine

Svečano otvoren Centar za rani rast i razvoj djece u JUDZKS

Svjetska zdravstvena organizacija podržava BiH u provođenju programa imunizacije

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'