Bosna i Hercegovina     | 11.12.2019. 14:16 |

Susret Vijeća nacionalnih manjina BiH s predstavnicima Gradske uprave Trebinje

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11.decembra (FENA) - Članovi Vijeća nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine, predvođeni predsjedateljem Vijeća Andrijom Svatokom, razgovarali su danas u Trebinju s predsjednikom Skupštine Grada Trebinja Dragoslavom Banjakom i načelnikom Odjeljenja za društvene djelatnosti Zoranom Miloševićem.

Predsjedatelj Svatok informirao je predstavnike Skupštine Grada Trebinja o ustrojstvu i radu Vijeća nacionalnih manjina BiH.

Prema njegovim riječima, jedan od načina rada tog savjetodavnog tijela PSBiH jesu i posjete lokalnim zajednicama, da bi se stekla saznanja o položaju nacionalnih manjina na području cijele BiH.

Predsjedatelj Svatok istaknuo je da će se Vijeće baviti sustavnim rješavanjem pitanja financiranja udruženja nacionalnih manjina na području BiH te, sukladno nadležnostima Vijeća, poduzeti aktivnosti na izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH s ciljem poboljšanja položaja i statusa nacionalnih manjina u BiH.

Predsjednik Skupštine Grada Trebinja Dragoslav Banjak zahvalio je članovima Vijeća što su u planirane posjete uključili Grad Trebinje da bi se informirali o aktualnoj situaciji u tom gradu, s osvrtom na položaj nacionalnih manjina koji žive na području grada i općine.

Banjak je istaknuo da na području Trebinja ne živi puno pripadnika nacionalnih manjina, a vrijednost grada predstavlja to što graniči s drugim državama. To Trebinju osigurava komuniciranje i povezanost s drugima i drugačijima.

Predstavnici Skupštine Grada Trebinja istaknuli su da su iz proračuna u proteklom razdoblju izdvojena značajna sredstva za stambeno zbrinjavanje Roma.

Planiraju izdvajati značajna financijska sredstva za pripadnike svih nacionalnih manjina, bilo da je riječ o rješavanju stambenog ili nekog drugog pitanja.

- Na sastanku je zajednički konstatirano da je specifično da u južnim dijelovima BiH općenito nema puno pripadnika nacionalnih manjina, kao što je slučaj na drugim područjima BiH. Zato se, kako je rečeno, i javljaju određene poteškoće, kad je riječ o ostvarivanju prava pripadnika nacionalnih manjina. S tim u svezi, rečeno je, treba uložiti napore da bi se djelovanje pripadnika nacionalnih manjina s tog područja koordiniralo na što bolji mogući način, čime bi na lakši način ostvarivali svoja prava - saopćio je Sektor za odnose s javnošću PS BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Delegacija PSBiH učestvuje na konferenciji Lige parlamentaraca za Al - Quds u Istanbulu

Upriličen sastanak izaslanstva BiH i predstavnika Europske unije nakon pristupnih pregovora

Održana sjednica Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj PSBiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu